Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sorin Gheorghita on Unsplash

Mi a közös a legtehetségesebb kutyák gazdáiban?

A legtöbb kutyatulajdonos büszkén állítja, hogy kutyája különleges, de bizonyos tudományos eredmények még kiemelkedőbb képességeket tárnak fel. Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói frissen publikált tanulmányukban olyan kutyákra összpontosítanak, amelyek képesek akár száz szót is megtanulni.

Eddig kevés ismeret állt rendelkezésre az ilyen kivételes képességű kutyákról, mivel a korábbi kutatások többnyire csak egy-két egyed megfigyelésére korlátozódtak. Egy korábbi vizsgálat alapján a kutatócsoport rámutatott, hogy csak néhány kutya képes arra, hogy akár száz szó jelentését is megtanulja. Hogy megértsék, mi a közös ezekben a kutyákban,  egy közösségi média kampányt indítottak 2020-ban, melynek során a kutya tulajdonosokat kérték, hogy teszteljék és dokumentálják kutyáik képességét. A kutyatulajdonosok videókon keresztül küldhették be az eredményeket, melyeket aztán a kutatók ellenőriztek.

Több országból is jelentkeztek kivételes tehetségű kutyákkal

A kutatásban végül 41 kutya vatt részt több kontinensről, köztük az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Brazíliából is jelentkeztek gazdik. A kutatásban leginkább border collie-k vettek részt, ami nem meglepő, tekintve, hogy ez a fajta ismert intelligenciájáról. Azonban más fajták, köztük pomerániai törpespitzek és keverék kutyák is megmutatták ezt a különleges tehetséget. A kutatók megdöbbenve tapasztalták, hogy a legtöbb kutya tulajdonosa nem is tudatosan tanította meg kedvencének a játékok neveit. A kutyák inkább játék közben, spontán módon sajátították el ezeket. Shany Dror, a kutatás vezetője szerint ez az eredmény különösen érdekes, mivel a résztvevő gazdák többségének nem volt különösebb tapasztalata kutyakiképzés terén. A kutatók nem találtak összefüggést a gazdák tapasztalata és a kutyák szótanulási képessége között.

A tanulmány rámutat arra is, hogy ezek a szótanuló kutyák milyen gyorsan képesek új információkat elsajátítani. „Ez a képesség az állatok kognitív képességeinek jobb megértéséhez vezet” – teszi hozzá Miklósi Ádám professzor. A kutatók reményei szerint a tanulmány hozzájárul a kutyák tanulási és emlékezési folyamatainak jobb megértéséhez, ami új távlatokat nyithat az állatok és emberek közötti kommunikáció terén.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE Etológia 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...