Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák vagy a macskák jobbak a matek készségek terén?

Természetesen, nem célunk vérre menő vitát indítani a cicások és kutyások között! Inkább csak pár érdekes eredményt mutatnánk be a két faj matek képességei kapcsán végzett kutatásokból.

A felnőtt macskák és a felnőtt kutyák alapvető matematikai képességei meglehetősen hasonlóak. Ugyanakkor, úgy tűnik, hogy ez a készség a macskáknál korábban fejlődik ki, mint a kutyáknál. A kölyökkutyák is képesek a mennyiségi megkülönböztetésre, de a cicák precízebbek ezen a téren. A héthetes kiscicák megbízhatóan a nagyobb mennyiséget választják, amikor egy és négy tárgy között kell választaniuk. Ezzel szemben a nyolchetes kölyökkutyák ebben a feladatban véletlenszerűen választanak. A kutyusok csak ennél nagyobb különbséggel rendelkező számok közül választanak megbízhatóan. Tehát, jól választanak, ha például egy és hat, vagy egy és nyolc között kell választani.

Ez arra utalhat, hogy az alapvető matematikai képességek a macskáknál korábban fejlődnek ki, mint a kutyáknál. A különbség tükrözheti azt, hogy a macskák önállóan vadásznak, és már korábbi életkorban is fontosabb, hogy egyedül képesek legyenek ilyen jellegű mérlegelésre. A kutyák szociális csoportban élnek, ezért a kölyökkutyák fejlődésük során hosszabb ideig támaszkodnak másokra, mint a macskák. Így a pontos megkülönböztetésekkel is ráérnek, hiszen van, aki segít nekik.

A macskák matek képességei egyébként is meglehetősen komolyak. Egy 2023-as kutatás eredményei szerint már a héthetes kiscicák is képesek arra, hogy 4:10-hez vagy annál kisebb arányú darabszámokat megkülönböztessenek. A mennyiségek esetében pedig 2:10-hez és 5:10-hez arányoknál megbízhatóan választanak, de 8:10-hez arány esetében is sikeresebbek mint a véletlenszerű választás.

Összefoglalva tehát, a cicák matematikai képességei lenyűgözőek, de a kutyáknak sem kell szégyenkezniük. Idővel utolérik a bársonytalpúakat, és azt is pontosan tudják, hogy hány darab jutit tettünk a zsebünkbe.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
https://www.thewildest.com/cat-behavior/kittens-can-do-math-study?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C6rzy6YOTAX; Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/brown-cat-460797/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...