Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Yuki Dog on Unsplash

Nem igaz, hogy a keverék kutyák egészségesebbek

Régóta tartja magát az a hiedelem, hogy a fajtatiszta kutyák hajlamosabbak az egészségügyi problémákra, mint a keverék kutyák.

A Texas A&M Állatorvosi és Biomedicinális Tudományok Iskolájának (VMBS) kutatói azonban egy friss tanulmányban cáfolták ezt a mítoszt. Az új kutatás szerint a fajtatiszta és keverék kutyák között nincs jelentős különbség az egészségügyi problémák előfordulásának gyakoriságában. A tanulmány a Frontiers in Veterinary Science című szakfolyóiratban jelent meg, és több mint 27 000 kutya adatainak elemzésére alapoz. Ezek a kutyák a Dog Aging Project (DAP) keretében vettek részt a kutatásban, amely egy országos szintű közösségi tudományos projekt Texasban. Az adatgyűjtés során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár bizonyos fajták hajlamosabbak bizonyos betegségekre, az általános egészségi állapot tekintetében nincs jelentős különbség a fajtatiszta és a keverék kutyák között.

A kutatás részletei

A kutatásban szereplő kutyák 50,6%-a keverék, míg 49,4%-a fajtatiszta volt. A kutatók 25 olyan fajtát azonosítottak, amelyek a DAP fajtatiszta kutyapopulációjának mintegy 60%-át tették ki. Ezek között megtalálhatók a labrador és golden retrieverek, német juhászkutyák, uszkárok és tacskók is. A tanulmány során összesen 53 különböző egészségügyi állapotot azonosítottak, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő a kutyatulajdonosok körében. Ezek közül tíz betegség kiemelkedően gyakori volt, például a fogkő, a kutyaharapás, a kihúzott fogak és az osteoarthritis. Érdekesség, hogy ezek az egészségügyi problémák a keverék kutyáknál is gyakran előfordultak, kivéve néhány specifikus állapotot, mint a szívzörej és a szürkehályog.

A kutatók megállapították, hogy a tulajdonosok által jelzett élethosszig tartó betegségek gyakorisága 22,3% volt a fajtatiszta kutyák esetében, míg 20,7% a keverék kutyáknál. Bár ez a különbség statisztikailag szignifikáns, mindössze 1,5%-os eltérésről van szó, ami ellentmond a közhiedelemnek, miszerint a fajtatiszta kutyák nagyobb egészségügyi kockázatokkal néznek szembe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheDogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...