Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Ezért pisilnek be a kutyák örömükbe

Az örömpisi egy viszonylag gyakran előforduló jelenség, kölyökkutyáknál még természetesnek vesszük, felnőtt kutyáknál viszont már érdemes feltárni a jelenség hátterét

A gazdival való találkozás, a viszontlátás öröme egyes kutyáknál olyan izgalmi állapotot okoz, hogy örömükben nem tudják tartani a vizeletüket és bepisilnek. Van, aki csak pár cseppet enged el, mások viszont kis pocsolyát hagynak maguk után. Ennek hátterében összetett viselkedési és biológiai okok állhatnak.

Kölyökkutyáknál sem mindig természetes

Az örömpisi gyakran fordul elő kölyökkutyáknál, amikor a túláradó érzelmeik fizikai megnyilvánulásban jelennek meg. Ez a fajta reakció nem pusztán engedelmességi gesztus, hanem egy mélyebben gyökerező örömteli kifejeződés is lehet, ami összefügg a kutya dominanciával kapcsolatos érzékelésével. Amikor egy kutya dominánsnak ítélt személy vagy állat jelenlétében engedelmeskedni akar, önkéntelenül is előfordulhat az alázatos vizelés.

Az örömpisit azonban számos már tényező is kiválthatja, például korábbi negatív tapasztalatok, rossz bánásmód vagy esetleg bántalmazás, valamilyen trauma. Például ha a kutyát megijesztették vagy megfélemlítették kölyökkorában. Másik oka a neuromuszkuláris húgyhólyagfeletti kontrol hiánya lehet. A gazdik számára fontos felismerni ezeket a jeleket, és megfelelően kezelni a helyzetet, hogy kutyájuk biztonságban és nyugalomban érezze magát.

Hogyan kezeljük az örömvizelést?

Először meg kell érteni a kiváltó okokat, csak ezután lehet kezelni őket.  Fontos, hogy a gazdik türelmesek legyenek, és ne büntessék a kutyát ezért az akaratlan cselekedetért. Ehelyett inkább arra kell rájönni, hogy milyen helyzetek vagy interakciók váltják ki az örömpisit. Gyakran előfordul, hogy kölyökkutyáknál a közvetlen szemkontaktus vagy a föléjük hajolás okozhat félelmet és ilyen reakciót. Ilyenkor inkább érdemes a kutya szintjére lehajolni és úgy közelíteni hozzá.

A legtöbb kölyökkutya idővel kinövi az örömvizelést, különösen, ha megfelelő támogatást és nyugodt légkört biztosítunk számára. A gazdiknak fontos, hogy folyamatosan biztosítsák a pozitív megerősítéseket és a szeretetteljes, türelmes hozzáállást, amely hozzájárul kedvencük egészséges fejlődéséhez.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...