Photo by Randy Laybourne on Unsplash

Egy kutya elvesztése akkora trauma, mint egy gyermek elvesztése

Egy friss kutatás szerint aki lopás vagy szökés során veszíti el kutyáját, hasonló traumát él át, mint amikor egy szülő gyermeke tűnik el.

A „The experiences and needs of dog-‘owners’ affected by dog-theft” című tanulmány a Human-Animal Interction című folyóiratban jelent meg áprilisban. Az adatgyűjtés 2022 októbere és decembere között zajlott. A kutatásban olyan embereket interjúvoltak meg, akiknek a kutyáját ellopták, vagy elveszett. Arra keresték a választ, hogy milyen átfedés vagy hasonlóság van egy kutya elvesztése és egy családtag elvesztése közötti traumák között.

Egyedülálló és összehasonílthatatlan kapcsolat

A vizsgált alanyok közül sokan érezték úgy, hogy a kutyájuk elvesztése jobban megviselte őket, mint egy barát vagy rokon halála. Ez annak köszönhető, hogy a kutyájukkal kialakított kapcsolatuk sokkal mélyebb, mint amilyen kapcsolatuk szeretteikkel volt. A kutatók megállapították, hogy ez a mély érzelmi kötődés a kutyákhoz egyedülálló és összehasonlíthatatlan más emberi kapcsolatokkal.  Azt is alátámasztották, hogy az emberek hasonlóképpen kezelik kutyájuk hiányát, mint ahogy egy emberi családtag hiányát kezelnék.

A vizsgálat során arra is fény derült, hogy általában amikor egy gazdinak ellopják a kutyáját, vagy elszökik, nem találják meg, nagyon kevés támogatást kap gyászában. Az esetek túlnyomó részében a társadalom nem is ismeri el a gyászt, a veszteség feldolgozása így még nehezebbé válik. A kutatók beszámolói szerint a kutyatulajdonosok gyakran hasonlítják kutyáikat saját gyermekeikhez, szoros érzelmi köteléket alakítva ki velük. Az interjúk során a résztvevők gyakran sírtak, miközben kutyáik elvesztéséről beszéltek. Sokan számoltak be a tagadás, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás szakaszairól, amelyek az általános gyászmodellekkel összhangban állnak.

Összességben a kutatás az emberi és nem emberi szeretteink elvesztése közötti átfedéseket vizsgálva alátámasztja azt a felfogást, hogy a gazdi és a kutya közötti kapcsolatok a családi kapcsolatokkal egyenértékűek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: https://www.cabidigitallibrary.org/

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...