Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Wynand Uys on Unsplash

A Feröer-szigeteken megkezdődtek a delfinvadászatok

A Feröer-szigeteken május 4-én megkezdődött a grindadráp néven ismert éves vadászat. Ez a hagyományos, a szigetlakók kultúrájában mélyen gyökerező gyakorlat világszerte éles kritikát vált ki az állatvédő csoportok részéről, akik a grindadrápot kegyetlen és szükségtelen mészárlásnak minősítik.

A tradíció fő elszenvedői a hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinek. Emellett még északi kacsacsőrű cetre és atlanti fehérsávos delfinre is vadásznak a helyiek. Évente nagyjából 800 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin veszti életét tradicionális vadászat miatt a Feröer-szigeteken.

A vadászat során a ceteket sekély vizekbe terelik, ahol aztán a partra vonszolják és lemészárolják őket. Annak ellenére, hogy a szigony és a lőfegyverek betiltásával igyekeznek korszerűsíteni a tradíciót, a pengék és tüskék használata még mindig katasztrofális sérüléseket okoz az állatoknak, ami lassú és fájdalmas halálhoz vezet. A vadászat hívei, főként a helyiek, azzal érvelnek, hogy ez egy évszázados kulturális hagyomány, mivel a bálnahús és a bálnazsír a szigetlakók étrendjének szerves részét képezi.

Az ellenzők azonban nem látnak mást a grindadrápban, mint egy véres sportot és az állatok szükségtelen szenvedését.  Az akár órákig tartó vadászat során az állatok hatalmas szenvedésnek vannak kitéve, ami megzavarja természetes viselkedésüket és családi kötelékeiket.

A Feröer szigeteki kormány állítása ellenére, miszerint a leölési módszer humánus és gyors, a kritikusok továbbra is szkeptikusak. A korábbi incidensek, mint például a 2022-es vadászat, ahol 1400 delfint öltek meg, nemzetközi felháborodást váltottak ki, és a szabályozás szigorúbb betartatását követelték.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...