Saját KB bal
Saját KB jobb

Rendkívüli szabadság kutya elvesztése esetén – igény lenne rá

Az állatorvos válaszol

Egy kutya, vagy bármely más társállat, elvesztése lesújtó élmény. A gyász érzése, és az ezzel járó lelki (és testi) folyamatok ugyanúgy lejátszódnak, mint egy közeli hozzátartozó halála esetén. Ezt tovább bonyolítja, hogy a gyászoló gazdiknak egyelőre kevés olyan eszköz áll rendelkezésére, amely segíthetne feldolgozni a gyászt. Egyes országokban, például az Egyesült Királyságban, már vannak olyan munkahelyek, ahol jár a rendkívüli szabadság ebben az esetben is. Más országokban meg a közeli hozzátartozó halála esetén sem, tehát ebben a tekintetben komoly kulturális különbségek vannak.

Magyarországon, hivatalosan, közeli hozzátartozó halála esetén két nap rendkívüli szabadság illeti meg a munkavállalót. Ugyanakkor, vannak olyan munkahelyek, ahol a munkáltatók tekintettel vannak a gazdik gyászára. Ez nem kötelező, és nem is rendkívüli szabadságként (tehát nem plusz napokként) jár.

Érvek a társállat gyász szabadság mellett

A kisállat elvesztése esetén járó rendkívüli szabadság mellett több érv is szól. Egyrészt, egyre szorosabbá válik a kedvencek és a gazdáik közötti viszony. Sokan társuknak, barátjuknak, gyermeküknek tekintik kedvencüket. Ezzel együtt az érzelmi megterhelés, ami egy társállat elvesztése esetén jelentkezik, hasonló, mint egy családtag vagy barát elvesztése esetén. Ezzel párhuzamosan, egyre több munkahely válik állatbaráttá. Amerikában például vannak olyan munkahelyek, ahol kutya örökbefogadása esetén pár nap szabadság illeti meg a munkavállalót. De a kisállat-biztosítás mint béren felüli juttatás is terjedőben van.

Egy Forbes-jelentés szerint az Egyesült Államokban a háztartások 66 százalékában van legalább egy háziállat. Ez, természetesen, hatással van az emberek munkanapjaira. A LiveCareer tanulmánya szerint az emberek 94 százaléka támogatja, hogy a kedvencek bevihetők legyenek a munkahelyekre. Az álláskeresők 52 százaléka számára pedig fontos szempont, hogy leendő munkahelye kutyabarát legyen.

A munkáltatók felfigyeltek erre, és a háziállatokkal kapcsolatos juttatások számos munkahelyi szabályzatba beépültek. Sok vállalat – köztük olyan nagy cégek, mint az Amazon és a Google – engedélyezi a háziállatok bejárását az irodába. Egyre több munkáltató kínál az emberi egészségbiztosítás mellett kisállat-biztosítást is, például a Microsoft.

Ehhez képest a társállat elvesztése esetén járó rendkívüli szabadság még ritka, pedig egyrészt igény is van rá, másrészt a munkáltató számára is előnyökkel jár. Egy tanulmány szerint azoknál a vállalatoknál, ahol jár a gyász idejére rendkívüli szabadság, „javul a dolgozók morálja, a megtartási arány, a vállalati hűség, és csökken a stressz.”


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-lifestyle/pet-bereavement-leave-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C6PTKpvJgf0; Kép: Photo by Matej: https://www.pexels.com/photo/gray-timber-wolf-1074882/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...