Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák kedvenc illatai – nem a sajtos virsli vezeti a listát!

A kutyák szaglása olyan kifinomult, hogy emberként talán el sem tudjuk képzelni. Bizonyított, hogy képesek kiszagolni a stresszt, a félelmet, a rák bizonyos típusait és a COVID-19-et. A munkakutyákat pedig arra képzik ki, hogy kiszagolják a kábítószert, a robbanóanyagot vagy az eltűnt embereket. A kutyák szaglása a becslések szerint 10 000-100 000-szer érzékenyebb és pontosabb, mint az emberé. A kutyák orrában akár 300 millió szaglóreceptor is található, míg az embereknél ez a szám körülbelül hatmillió. Az, hogy sokkal több mindent érzékelnek a minket körülvevő illatokból, eddig sem volt kérdés. Az azonban, hogy vannak-e a kutyáknak kedvenc illatai, eddig nem képezte tudományos vizsgálatok tárgyát.

A kutyák kedvenc illatai

Hogy kiderítsék, mely illatokat részesítik előnyben a kutyák, a kutatók 32 szagmintát mutattak be 14 különböző kutyának. Kamerák rögzítették a kutyákat viselkedését. A sok-sok órányi felvétel elemzése alapján jutottak a kutatók az alábbi eredményekre. Az elemzés során pozitív reakciónak tekintették, ha egy kutya két másodpercnél tovább szaglászta az adott mintát.

Azt találták, hogy a kutyák a levendulát, az áfonyát, a szedret, a borsmentát és a rózsát részesítették előnyben. Ezek közül a levendula bizonyítottan hatással van számos fajra (beleértve a kutyákat és az embereket is). A lila virágú gyógynövény illata bizonyítottan csökkenti a kutyák szívritmusát, valamint nyugtató hatással van rájuk utazás közben.

A fent említett, számunkra is kellemes illatok mellett, ételeket is teszteltek a kutatók. A kísérlet ezen része talán kevesebb meglepetéssel szolgál. Kiderült, hogy a kutyák nagyon-nagyon szeretik az étel illatát. Az étel szagát a kutyák mindig előnyben részesítették az ugyanabban a kísérletben bemutatott más szagokkal szemben.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/dogs-favorite-scents?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C6uOe2TMzdL; Kép: Photo by Abdullatif Mirza: https://www.pexels.com/photo/dog-walking-among-lavender-plant-17935759/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...