Saját KB bal
Saját KB jobb

3 egyszerű dolog, amivel jobbá teheted a kutyád életét

Mindent megtennénk a kutyáinkért. Ez nem kérdés. Mégis, sokszor éppen azokat az egyszerű dolgokat felejtjük el, amik nem kerülnek szinte semmibe. Ezek tényleg apróságok, amikről, első olvasásra talán el sem hisszük, hogy tényleg van jelentőségük. Pedig, a napi szintű kis változtatások hosszú távon sokkal többet adnak hozzá a közös életünkhöz, mint a nagy, de ritkán bekövetkező dolgok.

Engedd meg, hogy válasszon!

A kutyáknak szüksége van a biztonságos kontroll érzésére. Nem kérdés, hogy a biztonságuk és a jóllétük érdekében nekünk kell tudni, hogy mi a jó nekik és mik a játékszabályok. Ugyanakkor, minden élőlénynek szüksége van arra, hogy megtapasztalja, hogy van ráhatása az őt körülvevő világra. A pszichológiában ez az ágencia vagy énhatékonyság, amely hozzájárul a mentális egészséghez. Egy kísérletben idősek otthonában élő emberek egyik csoportjának megengedték, hogy egy kis szobanövényt tartsanak, míg a lakók másik része nem. Az említett otthon egy rendkívül beszabályozott helyként képzelhető el, ahol mindennek megvolt az ideje, a helye, és az idős lakók nem sok önálló döntést hozhattak. A vizsgálat eredménye, hogy azok az idős emberek, akik a kis növényt nevelhették, és ezzel hatást gyakorolhattak a környezetükre, jobban érezték magukat és tovább éltek.

Tehát, ha látszólag apró dolgokban engedjük, hogy kutyánk hozzon döntést, akkor segíthetjük, hogy jobban érezze magát az életben. Ilyen lehet például, hogy kettő közül melyik játékkal szeretne játszani. Vagy hogy jobbra vagy balra menjünk sétánál, vagy melyik kezünkben lévő jutit kéri. Ezek szűkített döntések. Tehát, nem ő dönt, hogy mikor játsszunk, vagy merre sétáljunk, vagy mikor kap jutit. Hanem két, számunkra egyformán jó alternatíva közül választhat.

Friss falatok

Tudjuk, hogy nem mindenki tudja megoldani a teljes friss alapanyagú etetést. Viszont, ha minden nap egy kis friss étellel egészítjük ki a normál eledelét, már az is jó hatással van az egészségre. Nem kell nagy dologra gondolni, ez is egészen egyszerű. Pár karika sárgarépa, amikor éppen répát hámozunk, egy szelet sütőtök, egy tojás, amit mi is éppen fogyasztunk. Ezekben a friss falatokban sok tápanyag van, és emellett, változatosabbá teszik a kutyánk étrendjét.

Környezetgazdagítás

A környezetgazdagítás, vagy enrichment, olyan dolgok gyűjtőneve, amelyekkel a fogságban tartott állatok kielégíthetik a természetes ösztöneiket. Például az állatkerti állatokat a természetes életmódjukhoz hasonlóan etetik, vagy olyan eszközöket adnak nekik, amelyek a természetes környezetükben is megtalálhatók. Valamilyen szinten a kutyák is fogságban tartott állatok, akik a természetes ösztöneiket (ásás, vadászat, szaglászás, stb.) nem élhetik ki szabadon. Ez enrichment eszközök és módszerek segítenek, hogy otthon is, biztonságos és a gazdik számára is elfogadható módon hódolhassanak ezeknek. Bővebben a környezetgazdagításról: Környezetgazdagítás: nem csak a kajáról szól! vagy Hogyan dobd fel az idős kutyád napjait? Enrichment szenior korban


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.instagram.com/bindisbucketlist/; Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/happy-woman-with-dog-near-trees-and-fence-7210441/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...