Saját KB bal
Saját KB jobb

Májustól megjelennek a tőrösdarazsak: nem veszélyesek, viszont hasznosak

Az MME közleménye szerint a tőrösdarazsak nem veszélyesek, sőt igen hasznosak, ezért vigyázni kell rájuk.

Az MME keddi közleményében kiemelte, hogy a kertekben, parkokban vagy komposzt környékén gyakran nagy számban megjelenő tőrösdarazsak ártalmatlanok az emberekre és az állatokra nézve. Ezek a rovarok biológiai szerepük révén segítenek a cserebogarak és más kártevők populációjának szabályozásában.

Védett faj

Magyarországon több tőrösdarázs faj is él, amelyek irtása nem szükséges, sőt, az óriás tőrösdarázs védett faj, természetvédelmi értéke ötvenezer forint, elpusztításuk pedig törvénybe ütközik. A tudatlanság és a pánikkeltés sajnos évről évre sok tőrösdarázs elpusztulását eredményezi, amikor szakszerűtlen rovarirtók mérgező anyagokat alkalmaznak ellenük. Ezek a darazsak méretükkel és látványos megjelenésükkel tűnnek ki, a nőstények akár öt centiméteresek is lehetnek, így a kontinens legnagyobb hártyásszárnyúi közé tartoznak. Fontos azonban, hogy ne keverjük össze őket a közösségben élő, fekete-sárga mintázatú társas darazsakkal, például a lódarazsakkal. Bár a tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt kizárólag védekezésre használják, és nem támadnak, ha békén hagyjuk őket. Mérgük főként arra szolgál, hogy megbénítsák a nagyobb rovarok, például a lemezescsápú bogarak lárváit, amelyekbe petéiket helyezik.

A tőrösdarazsak jelenléte különösen ott várható, ahol a talajban vagy korhadó faanyagban nagy mennyiségben találhatók cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, illetve rózsabogárlárvák. Ezeket a rovarokat szúrásukkal bénítják meg, majd belepetéznek, és lárváik belülről fogyasztják el a még élő gazdaszervezetet. Emiatt a tőrösdarazsak fontos szereplői a vegyszermentes, biológiai alapú rovarvédelemnek a kertekben, parkokban és ültetvényeken. Fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk és ne pusztítsuk el ezeket a hasznos rovarokat, akik a természet rendjének fenntartásában nélkülözhetetlenek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...