Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Először dokumentálták, hogy egy orángután saját sebét kezeli egy gyógynövénnyel

Először dokumentálták kutatók, hogy egy orángután saját maga kezdte el kezelni nyílt sebét egy általa kiválasztott és szedett gyógyhatású növénnyel

Az állatok körében a betegségek elkerülése és a gyógyító viselkedés formái régóta ismertek. A legújabb kutatások azonban most először dokumentáltak egy vadon élő állatot, amely egy gyógyító növény segítségével kezelte saját sebét. A németországi Max Planck Institute of Animal Behavior és az indonéziai Universitas Nasional biológusai egy hím szumátrai orángutánt figyeltek meg, aki arcán szerzett sérülését egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkező növény nedvével kezelte.

A vizsgálat az indonéziai Suaq Balimbing kutatóhelyen zajlott, ahol mintegy 150 kritikusan veszélyeztetett szumátrai orángután él. A kutatók napi megfigyeléseik során észrevették, hogy egy Rakus nevű hímnek arcsérülése van, valószínűleg egy másik hím orángutánnal folytatott harc következtében. Három nappal a sérülés után Rakus szelektíven letépte az Akar Kuning (Fibraurea tinctoria) köznapi nevű lián leveleit, megrágta őket, majd az így kapott levet többször, több percen keresztül pontosan az arcon lévő sebre kenegette. Végül teljesen befedte a sebet a megrágott levelekkel.

Öt nap alatt meggyógyította magát

Rakus viselkedése szándékosnak tűnt, mivel kimondottan a sebét kezelte a növényi nedvvel, és nem más testrészét. A kezelést többször is megismételte, nemcsak a növényből nyert nedvvel kenegette a sebet, hanem be is fedte azt a levelekkel. Az egész folyamat jelentős időt vett igénybe. Az orangután sebe öt nap után teljesen meggyógyult, bezáródott.  A Fibraurea tinctoria-t  antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, emberi gyógyászatban is használják, például a malária kezelésére.

„ Mivel az aktív sebkezelés formái nem csak az embernél, hanem az afrikai és ázsiai emberszabású majmoknál is megtalálhatók, lehetséges, hogy létezik egy közös mögöttes mechanizmus a gyógyászati vagy funkcionális tulajdonságokkal rendelkező anyagok felismerésére és sebeken történő alkalmazása között ” – mondta Caroline Schuppli, a tanulmány vezető szerzője.

Ez a kutatás új fényt vet a vadon élő állatok öngyógyító képességeire, és bemutatja, hogy a természet milyen összetett és sokszínű megoldásokat kínál a sérülések kezelésére. Az orángutánok viselkedése rávilágít arra, hogy a természetes gyógymódok alkalmazása nemcsak az emberek, hanem legközelebbi rokonaink számára is ismert és használt módszer lehet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...