Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Julian Hochgesang on Unsplash

Betegségek, melyeket elkaphatunk kutyáinktól

Sajnos léteznek olyan betegségek, fertőzések vagy éppen kórokozók, melyeket elkaphatunk egy kutyától, ha nem vigyázunk eléggé.

Az állatokról emberekre terjedő betegségeket zoonózisnak nevezzük. Ilyen betegségek lehetnek például a veszettség, szalmonella, orsógiliszta és a galandféreg fertőzés. A veszettség mindenki számára ismert, egy rendkívül agresszív és súlyos megbetegedést okozó vírus. A veszettség terjedésének megelőzése egyrészt az állattartók másrészt a felelős kormányzati szerv kezében van. A kutyák évenkénti veszettség elleni oltása kötelező, a macskáké pedig ajánlott. A vadállatok veszettség elleni vakcinázása is rendkívül fontos, ezt évente, repülőről leszórt vagy kihelyezett vakcinákkal végzik, melyeket az állatok elfogyasztanak. Kutyaharapás esetén az elsődleges amit ellenőrizni kell, hogy a kutya veszettség elleni oltása rendben van-e.

Megelőzés és óvintézkedések

Egyéb zoonózisok kockázatának minimalizálására több lépést is megtehetünk. Elsőként, a rendszeres állatorvosi ellenőrzések és a kötelező oltások biztosítása elengedhetetlen. Az egészséges állat jóval kisebb eséllyel hordoz kórokozókat, amelyek ránk terjedhetnek. Fontos, hogy kerüljük az állat ürülékével való közvetlen érintkezést. Az ürülék eltakarításakor használjunk kesztyűt vagy kutyakaki zacskót, és azonnal dobjuk ki, hogy elkerüljük a kórokozók terjedését. Ajánlott távolságot tartani az idegen kutyáktól, még akkor is, ha egészségesnek és barátságosnak tűnnek. Az állatok gyakran hordoznak láthatatlan parazitákat vagy kórokozókat, amelyek könnyen átvihetők ránk.

Az emberek által kutyáiktól leggyakrabban elkapott betegségek közül a toxocarosis számít az egyik legelterjedtebbnek. Ez egy parazita okozta fertőzés, melyet a Toxocara canis  (kutya fonálféreg) nevű orsógiliszta lárvái okoznak. A kutyák, különösen a kölykök, gyakran hordozzák ezt a parazitát, amely az állatok ürülékén keresztül terjed az emberekre.A Toxocara canis lárvák az emberi szervezetben vándorolhatnak, és különböző egészségügyi problémákat okozhatnak, beleértve a lázat, köhögést, tüdő- és májproblémákat, valamint látási zavarokat, amennyiben a lárvák a szemet is érintik. Ezért rendkívül fontos az állatok rendszeres féregtelenítése, mellyel kiküszöbölhető a zoonózis veszélye.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...