Történelmi győzelem: először nyerte keverék kutya a Westminster agility bajnokságot

Történelmi győzelem született a 11. alkalommal megrendezett Masters Agility Championship agility versenyen. A versenyt, amelyet 2014. óta minden évben a Westminster Kennel Club kutyakiállításának keretében rendeznek meg, idén először, egy keverék kutya nyerte meg. A történelmi győztes Nimble, egy 6 éves Border Collie/Papillon keverék, aki 351 kutyát előzött meg a bajnoki címért.

Nimble nem csak a mostani versenyen ért el kimagasló eredményt, hanem az eddig győztesek között is kiemelkedik. Ő az eddigi harmadik leggyorsabb időeredmény birtokosa.

A legtöbb embernek nem a keverék kutyák jutnak eszébe a Westminster Dog Show-ról. Az ikonikus esemény leginkább arról ismert, hogy a kutyákat a fajtastandardok szerint bírálják el. Majd annak a kutyának ítélik oda a Best In Show címet, amelyik a legjobban képviseli a fajtáját megjelenésében és temperamentumában. A Westminster Masters Agility Championship azonban bármelyik fajtának lehetővé teszi a versenyzést. Beleértve a keverék kutyákat is, amelyekre az Amerikai Kennel Klub az „all-american dog” megnevezést használja.

Bár a Masters Agility Championshipre a kezdetektől várták a keverék kutyákat is, a résztvevők többsége fajtatiszta kutya. Az agility versenyen a legnépszerűbb fajták jelenleg a shetlandi juhászkutyák, a belga tervurenek, a border collie-k, a golden retrieverek, a labrador retrieverek, a cocker spánielek és a papillonok. Az eddigi 11 bajnokságból nyolcat a fajtatiszta border collie-k nyertek. Nimble-en kívül eddig mindössze két alkalommal nem border collie nyert. Egy shetlandi juhászkutya 2022-ben, és egy ausztrál juhászkutya 2016-ban. Az idei versenyen egyébként 26 keverék (all-american) kutya indult, ami kevesebb, mint az összes induló 10 %-a.

Ez a második alkalom egymás után, hogy Nimble felvezetője, Cynthia Hornor megnyerte az agility bajnokságot. Tavaly az ő border collie-ja, Truant 28,68 másodperces idővel nyert.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/westminster-dog-show-mixed-breed-championship-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C69YJbOhq_n; Kép: Photo by Oleksandra Kruspe: https://www.pexels.com/photo/dog-going-through-an-obstacle-course-20067627/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...