Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért olyan büdös a kutyapuki?

Az állatorvos válaszol

Ha a kutyapuki szagától elszorul a torkod, és inkább egy másik bolygóra teleportálnál, ne aggódj. Lehet, hogy egy kis életmódváltással megvan a megoldás.

Fontos először is leszögezni, hogy a pukizás az emésztés normális része. Emellett, azt is, hogy a bélrendszer által termelt gázok többségének nincs szaga. Bár a szellentés olykor járhat szaggal, az extrém büdös és gyakori kutyapuki emésztési problémákra vagy az étkezéssel kapcsolatos okokra vezethető vissza. De, sajnos, a szokatlanul büdös és a túlzott szellentés mögöttes egészségügyi problémákra, vagy táplálékintoleranciára is utalhatnak. Lássuk, szépen, sorban, hogy mi a teendő, és hogyan orvosolhatjuk a problémákat.

A szellentés a felesleges gázok távozása az emésztőrendszerből. Ahogy fentebb is írtuk, és bárki saját maga is tapasztalhatja, teljesen normális, az élet része. Azonban, mennyiségi és minőségi szempontból, nem mindegy, hogy a kutya mit és hogyan eszik.

Habzsolás

A túl sok kutyapuki oka lehet, hogy a kutyánk nagyobb mennyiségű levegőt nyel evés közben. Ez főleg a habzsoló kutyák esetében lehet a háttérben. Ilyen esetekben megoldás a habzsolásgátló tál vagy nyalogatós tál bevezetése. Ezek segítségével lassítható az evés, és így nem nyel annyi levegőt a kutya.

Anatómia

A lapos arcú fajták, mint például a francia bulldog, a mopsz és a boxer gyakrabban lélegeznek a szájukon keresztül, mint más kutyák. Ez ahhoz vezet, hogy több levegőt nyelnek le. Ami pedig bemegy, annak ki is kell menni. Ha anatómiai ok van a háttérben, akkor arra tudunk figyelni, hogy a pukik egyéb okait kizárjuk. És elfogadjuk a kis szélzsákot úgy, ahogy van.

Egészségügyi problémák

A sűrű és bűzös szellentést okozhatják egészségügyi problémák is. A belek és a gyomor gyulladása, a bélmikrobiom egyensúlyának felborulása, vagy éppen fertőzés. A különféle bélférgek is állhatnak a háttérben, de sajnos, daganatos megbetegedés vagy autoimmun betegség is. Ezeken kívül, illetve, akár ezekkel együtt, a táplálék allergia és/vagy intolerancia is lehet a szagos szelek oka.

Ha egészségügyi okot gyanítunk a háttérben, érdemes állatorvoshoz fordulni. Emellett, a tavaszi és őszi méregtelenítést komolyan venni. A májvédelem mellett ilyenkor a bélmikrobiom egyensúlyát támogató készítmények kúraszerű adása is javasolt. A bélben lévő „jó baktériumok” az immunrendszer megfelelő működését is biztosítják. Az egyensúly felborulása ezért az egész szervezet működésére kihat.

Kéntartalmú ételek

A büdös kutyapuki oka azonban lehet egészen egyszerűen az is, hogy magas kéntartalmú ételt kapott a kutyánk. Ilyenkor nagyon erős záptojás- vagy gyógyfürdő-szagú a puki. A megoldás, hogy kerüljük a kéntartalmú ételek etetését, vagy időzítsük azt olyan időpontra, amikor kedvencünk szabadon szellenthet. A magas kéntartalmú ételek közé tartozik a brokkoli, a karalábé és a káposztafélék, például.

Nehezen emészthető ételek

A kutyák nem rendelkeznek egyes összetett szénhidrátok lebontásához szükséges enzimekkel. Ez arra kényszeríti a bélben lévő baktériumokat, hogy túlórázzanak bizonyos ételek lebontása érdekében. Minél tovább tart a bélnek feldolgozni egy ételt, annál nagyobb a gázképződés. Egyes ételeket, például a babot, a borsót és a zsíros húsdarabokat a kutyák nehezebben emésztik meg. De, a magas szénhidráttartalmú, extrudált kutyatápok sem minden kutya emésztőrendszerének álma. Ha kutyánk (és a környezete) szinte folyamatosan bűzös gázoktól szenved, érdemes lehet a tápváltás kérdését megfontolni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/why-does-my-dogs-fart-smell-so-bad?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C6TltEGMww-; Kép: Photo by Alexia Bianchini: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-brown-dog-3693208/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...