Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Dan Dennis on Unsplash

Malajzia orángutánokat ajándékozna a pálmaolajat importáló országoknak

A pálmaolaj-termelés káros környezeti hatásaival kapcsolatban egyre nagyobb az aggodalom a környezetvédelmi szervek részéről világszerte.

Malajzia ezért egy egészen újszerű megközelítést fontolgat a probléma kezelésére. Ez pedig az orángután-diplomácia, mely szerint orángutánokat ajándékoznának azoknak az országoknak, amelyek malajziai pálmaolajat importálnak.

A pálmaolaj számos fogyasztási cikk összetevője, szinte az egész világon használják. A pálmaolaj ültetvények miatt azonban egyre több őserdőt irtanak ki, ezzel pedig komolyan veszélyeztetik az orángutánok élőhelyét.  A világ második legnagyobb pálmaolaj-termelőjeként Malajziára egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy bizonyítsa a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét. Johari Abdul Ghani, Malajzia ültetvényekért és nyersanyagokért felelős minisztere a közösségi médiában jelentette be a kezdeményezést, hangsúlyozva az ország elhatározását, hogy a védekező álláspontról a proaktív megőrzési erőfeszítésekre tér át. Azt mondta:

„M kell mutatnunk a világ országainak, hogy Malajzia fenntartható olajpálma-termelő, és elkötelezett az erdők védelme és a környezeti fenntarthatóság mellett”.

A javaslat azonban vegyes reakciókat váltott ki. A vadvédelmi szervezetek, bár elismerik a szándékot, óva intenek a megközelítés lehetséges buktatóitól. A Justice for Wildlife Malaysia szerint a szimbolikus gesztusok mellett az orángutánok élőhelyeinek megőrzésére kellene koncentrálni, ez kézzelfoghatóbb és tartósabb előnyökkel járna. Dr. Felicity Oram, a Malajziai Primatológiai Társaság munkatársa is egyetért ezzel a véleménnyel, hangsúlyozva az élőhelyek megőrzésének és a vadon élő állatokkal való együttélés fontosságát.  A környezet-és állatvédelmi szakemberek szerint tehát Malajziának  az ökológiai környezethez igazított holisztikus természetvédelmi stratégiákra kellene összpontosítania.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...