Saját KB bal
Saját KB jobb
téli veszélyforrás

6 dolog amire figyelj, hogy ne legyen baja télen sem!

Minden évszaknak megvan a maga csodája, és ezzel együtt a veszélyei is, de szerencsére egy kis odafigyeléssel ezek könnyen elkerülhetők. Az alábbiakban hat téli veszélyforrásra hívjuk fel a figyelmet, és megosztjuk azt is, mit tehetsz, hogy megelőzd a bajt.

Fagyálló

A fagyálló folyadék halálos! Tartsd elzárva és ne engedd a kutyádat a közelébe. Ha autódat fagyállóval töltöd fel, vagy fagyálló szélvédőmosó folyadékot öntesz a tartályba, figyelj, nehogy a kutyád a földről felnyalja. Ha ilyen készítményeket használsz, és kutyád is a közelben van, mosd le a lábát, mielőtt beviszed a házba, nehogy a mancsát tisztogatva lenyalogassa a mérget. A fagyálló mérgezés tünetei a nyálzás, a rossz közérzet és a hányás. A fagyálló mérgezés nem játék! Ha fennáll az esélye, hogy kutyád fagyállót ivott, haladéktalanul vidd állatorvoshoz!

Hideg

Egyértelműnek tűnhet, mégis sokan nem „hisznek benne”, hogy ha mi fázunk, akkor a kutyánk is fázik! Te sem ugyanazt a farmert és pólót viseled egész évben, igaz? Pedig kibírnád. A fagypont alatti hőmérséklet a szabadban minden kutyának (talán kivéve az északi fajtákat) megterhelő, ezért legalább éjszakára engedd be meleg helyre a kutyádat. A benti kutyákat pedig óvd a kinti hidegtől megfelelő ruházattal. Ha télen, hidegben az utcán kóborló kutyát látsz, ne menj el mellette! Vidd védett helyre, nehogy megfagyjon éjszaka!

Fagyási sérülések

Különösen figyeljünk a kutyáinkra, amikor a hőmérő higanyszála fagypont alá süllyed. Ilyenkor a vékonyabb szőrzetű, idős vagy kölyök kutyusok könnyen fagyási sérüléseket szenvedhetnek. A zord hidegben inkább rövidebb sétákat tervezz, és ha látod a kutyádon, hogy fázik, fordulj azonnal vissza. A fagyási sérülés első jele a bőr kipirosodása, elsősorban a lábfejeken, a fülön és a farok végén. Ha kutyád átfázott, vidd meleg helyre, fürdesd meg meleg vízben és bugyoláld takarókba, amíg át nem melegszik. A kipirosodott területet ne dörzsöld! Ha szükséges, fordulj állatorvoshoz! (Ugyanez a teendő egyébként akkor is, ha nagy hidegben bőrig áztok vagy kutyád hideg, jeges vízbe esik.) 

Patkányméreg, rágcsálóirtó szerek

Nem kizárólag téli veszély, de ilyenkor még gyakrabban helyeznek ki rágcsálóirtó szereket akár az utcákon, aluljárókban, intézményekben is. Erre elvileg felirattal kell figyelmeztetni, de a gyakorlatban ez nem mindig észrevehető. Ne hagyd, hogy a kutyád a kihelyezett csapdák közelébe menjen, azokat szaglássza, nyalogassa. Ha vendégségbe mentek, kérdezz rá, hogy van-e kint patkányméreg. Otthon használj inkább élvefogó csapdát vagy hagyományos egérfogót. Ha attól tartasz, hogy kutyád patkánymérget evett, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Fogyás

Télen a kutyáknak több energiára van szüksége, mivel alapvetően több kalóriát égetnek el azzal, hogy a hidegben melegen tartják magukat. Az egészségük megőrzése érdekében ilyenkor érdemes magasabb fehérjetartalmú, jobban felszívódó táplálékkal etetni őket, esetleg étrend-kiegészítőkkel is segíthetjük az erőnlétük fenntartását.

Immunrendszer

A napfényes órák lecsökkenésével kevesebb időt töltünk a szabadban, esetleg az edzések, a sport is kimarad. Az immunrendszernek azonban szüksége van ezekre a dolgokra ahhoz, hogy megfelelően működjön. A fertőzések, rossz közérzet elkerülése végett szép időben kiránduljunk, sétáljunk a közeli parkban, erdőben, amennyit csak tudunk! Emellett kölyök, idős vagy beteg kutyák számára gondoskodjunk megfelelő készítményekről, amelyekkel támogathatjuk az immunrendszert.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...