Stressed dog hiding under sofa. Domestic violence against pets

Stresszkezelés a kutyánál: hogyan ismerjük fel az ártalmas stresszt, és mit tehetünk ellene?

Környezeti változások, egészségügyi problémák, társadalmi helyzet – avagy néhány, a számtalan jelentős ok közül, amelyek nagy mértékben megnövelhetik bundásunk stressz-szintjét. Bár jól tudjuk, hogy nem minden stressz negatív – gondoljunk csak az etetés vagy a játék okozta izgatottságra -, ha mégis az, és hosszú távon fennáll, az bizony erős szorongást válthat ki kedvencünknél.

Ismerjük fel a stressz jeleit!

A nyugtalanság, zihálás vagy a tágra nyílt szemek éppúgy jelezhetik a fennálló stresszt, mint a kedvtelenség, állandó fekvés, az aktivitás hiánya. A remegés, az agresszió, az emberek kerülése, a vicsorgás, az ürítési gondok, a megmerevedett test és a szőr állapotának megváltozása szintén a leggyakoribb tünetek közé tartoznak.

Ha a fentiek valamelyikét tapasztaljuk, zárjuk ki azonnal az esetleges egészségügyi problémákat. Bizonyosodjunk meg róla, hogy bundásunknak nincsenek fájdalmai, keressük fel állatorvosunkat egy általános vizsgálat céljából és mondjuk el neki is az otthon észlelteket.

Ismerjük fel a stressz okát!

Nem szükségszerű azonban, hogy a szokványostól eltérő viselkedés vagy reakció mögött betegség áll. Azokat éppúgy okozhatja túlstimuláció (például egy síró gyermek), túlterheltség vagy unalom, egy új háziállat érkezése, a napirend felborulása (például, ha a gazdi új munkarendben kezd dolgozni), instabil környezet (panzióban vagy állatorvosnál tartózkodás) és az otthoni változások (költözés, felújítás, stb.) is.

A menhelyről örökbefogadott kutyák mellett a kölyökkoruktól családtagokként kezelt négylábúak is rendelkezhetnek olyan berögződésekkel, amelyek könnyedén előjöhetnek akkor is, ha valós veszély nem fenyegeti őket. A fülsiketítő tüzijáték és a petárdázás például hagyhat olyan mély nyomot kedvencünkben, hogy később a váratlan nagyobb ricsajt sem tudja majd tolerálni (például csörömpölés a konyhában, a lakásfelújítás zajai).

Kutyatulajdonosként a legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy figyelembe vesszük bundásunk egyedi igényeit és megfelelően reagálunk a stresszes, szorongást kiváltó helyzetekre, biztosítva biztonságát és kényelmét.

Mit tegyünk, ha kedvencünk stresszes?

Amikor egy kutya stresszes helyzetben van, vagy szorong, különösen fontos számára a gazdi nyújtotta biztonság. Ha lehetséges, távolítsuk el a stressz okát, vagy szakítsuk ki kedvencünket a szorongást okozó szituációból, ezzel megnyugtatva őt. Olykor hosszú távú változtatásra van szükség (pl. a forgalmas közlekedési útvonalak vagy más kutyák elkerülése), de az esetek többségében nincs lehetőségünk vagy befolyásunk az ok teljeskörű kizárására.

Sok kutya esetében segít a gazdi jelenléte, és a vele való érintkezés, míg más ebek egy kis fizikai aktivitással (például futással) csökkenteni tudják stresszintjüket, ahogy mancsosunk figyelmének elterelése (például játékkal) is segíthet.

Ha szükséges, kérjük szakember segítségét a stresszkezeléshez, és támogassuk kedvencünk szervezetét természetes módon, hogy ellenállóbbá válhasson az esetleges negatív behatásokkal szemben.

 

A PLATINUM Fit-Bits Relax természetes összetevőivel és a gyógynövények erejével segít a stressz kezelésében. Támogatja a kutyát valahányszor szorong, ideges vagy stresszes. Kiváló megoldás hosszú autós utazásokhoz, tábortüzes estékre, állatorvosi látogatások előtt és olyan kutyák számára is, akikre általában jellemző a szorongó, ideges vagy stresszes állapot. A Fit-Bits Relax funkionális jutalomfalat beszerezhető a PLATINUM kutyatáp webáruházban.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...