Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Marina Helena Muller on Unsplash

Mítosz vagy valóság: tényleg minden kutya tud úszni?

Sokan gondolják, hogy minden kutya természetes módon tud úszni, de ez nem állja meg a helyét. Nem minden kutya született úszónak.

A különböző fajták, testfelépítések, valamint a vízzel kapcsolatos korábbi tapasztalatok nagyban befolyásolják, hogy egy kutya képes-e úszni, illetve hogy élvezi-e a vízben való tartózkodást. Vannak kutyák, amelyek ösztönösen vonzódnak a vízhez és élvezik az úszást, míg mások óvatosak, nehezen maradnak a víz felszínén, vagy éppenséggel félnek tőle. Fontos, hogy amikor úszni visszük kedvencünket, ne csak a kutya méretét és fajtáját vegyük figyelembe, hanem az egyéni preferenciáit is.

Bizonyos kutyafajták természetes úszók, mások nem

A rövid lábú, hosszú testű fajták, mint a tacskók, vagy a lapos arcú, úgynevezett brachycephalic fajták, például a bulldogok és a mopszok, gyakran küzdenek az úszással. Ezeknek a kutyáknak nehezére esik orrukat a víz fölött tartani és fenntartaniuk magukat a vízen. A nehéz csontozatú, széles mellkasú és rövid szőrű fajták, mint a dobermannok, rottweilerek és bulldogok, általában nehezebben úsznak, gyakran csak az első lábaikkal eveznek, ami hátuljuk elsüllyedéséhez vezethet, fokozva a pánikot. A kisebb fajtáknak, mint a csivavák, szintén segítségre lehet szükségük a vízben, mivel könnyen kihűlnek, és félhetnek a víztől.

Ezzel szemben a közepes és nagy testű, vízlepergető szőrzettel  rendelkező fajták, mint az újfundlandiak, standard uszkárok, portugál vízikutyák és labrador retrieverek, általában jó úszók. A vastag vagy hosszú szőrű, könnyű testalkatú fajták, mint a labradorok és golden retrieverek, könnyebben úsznak és melegen tartják magukat a hideg vízben.

Az első találkozás a vízzel

Fajtától függetlenül kulcsfontosságú, hogy kutyádat fokozatosan és ellenőrzött környezetben szoktasd hozzá a vízhez. Nem minden kutya élvezi az úszást, és ha erőlteted a vízbe lépést, az traumát okozhat, valamint növelheti a félelmet vagy szorongást.  A kölyökkutyákat már korán, 12-16 hetesen el lehet kezdeni  vízhez szoktatni, de nem kell erőltetni a vízbe menetelt.  Semmiképp ne dobjuk bele a kutyát a vízbe, mert ezzel lehet, hogy örökre elvesszük a kedvét az úszástól. Ha már idősebb és nem ismeri a vizet, kezdd azzal, hogy csak a lábait nedvesíted meg néhány centiméter mély vízben.

Amint kedvenced jól érzi magát az alacsony vízben, fokoztosan mélyebbre viheted. Dicséretekkel és jutalomfalatokkal ösztönözd és mindig légy mellette, ha segítségre szorul. Ha lehetséges, válassz olyan helyet a vízparton, ahol fokozatosan tud belemenni a vízbe. Amikor már kényelmesen mozog a vízben, kezdődhet a valódi úszás, ami nyáron kimondottan hasznos mozgásforma a hőségben történő séták helyett.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Bark&Whiskers

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...