Adjunk a kutyánknak emberi nevet?

Egyre csökken a népszerűsége az olyan „hagyományos” kutyaneveknek, mint a Buksi vagy a Picúr. Ma már sokkal valószínűbb, hogy egy kutyának emberi nevet adunk. Vajon mi lehet ennek az oka, és visszatér-e majd a tradicionális nevek népszerűsége?

Ahogy az emberek esetében a kutyanevekben is vannak trendek, divatok. Az, hogy éppen mi a legnépszerűbb kutyanév, szinte évente változik. 2023-ban például Taylor Swift uralja a legnépszerűbb kutyanevek toplistáját is. Az azonban mind az Egyesült Államokban, mind hazánkban megfigyelhető trend, hogy egyre többen választanak hagyományosan emberi nevet a kutyájuknak.

Vannak olyan nevek, amelyek inkább „emberi” nevek, és vannak olyanok, amelyeket nem adnánk a gyerekünknek, hiszen „kutyanevek”. Magyarországon a gyerekeknek adható nevek listája meghatározott, nem adható bármilyen név egy újszülöttnek. Amerikában és az angolszász területeken azonban nem olyan egyértelműek a határok. Itt jobban megfigyelhetők átfedések, egyik és másik irányba is. Például a Buddy és Bear tipikusan kutyanevek, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben egyre több gyereket neveztek el így. Nálunk azért furcsán hangzana (és nem is engedélyezett), ha valaki Mackónak vagy Pajtinak hívná a fiát vagy lányát, azért a magyarban is vannak olyan nevek, amik előbb lettek népszerűek a kutyák mint az emberek közében. A Liza és a Jázmin például a kutyák körében is régóta hódít, ahogy például a Nimród is jellemzően kutyanév volt korábban.

Ugyanakkor, jellemzőbb az, hogy emberi nevek kerülnek át kutyás használatba. De, a legnépszerűbb kutyanevek némelyike egyben a legnépszerűbb babanevek között is megtalálható, például a Panni, a Lola, a Léna, a Nina vagy a Bori mindkét kategóriában előkelő helyen szerepel. Ennek feltehetően a szép hangzásuk és könnyű kiejthetőségük is az oka. Viszont, egyszerűen vannak olyan emberi nevek, amelyek, bár nagyon népszerűek, mégis ritkán hallunk a Ligetben. A Bence, a Dominik vagy a Levente például régóta nagyon kedvelt fiúnevek, a kutyák körében a Bendegúz vagy a Huba kedveltebb.

Hogyan válasszunk nevet a kutyánknak?

A legjobb név a kutya számára az, amelyet megtanul felismerni, ezért gyakran a rövidebb (általában egy vagy két szótagú) nevek a legjobbak. Szerencsére sok „emberi” és „kutyanév” közül választhatunk. Ha kedvencünknek hosszabb nevet választanánk, akkor pedig még mindig használhatunk becenevet.

Amikor jó kutyaneveket keresünk, vegyük figyelembe, hogy gyakran kell majd hangosan kimondani a nevet nyilvános helyen. Nem ideális az olyan név, amit ciki hangosan elkiáltani a parkban, vagy hosszasan kell betűzni az állatorvosnál. Arra is érdemes figyelni, hogy a gyakori vezényszavakkal lehetőleg nem egybehangzó nevet válasszunk. A magasabb hangfekvésű neveket könnyebb kedvesen kimondani, ami segíthet, ha a kutyánkat például a behívásra tanítjuk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/dog-or-human-name?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=likeshopme&utm_content=www.instagram.com/p/C4JDzTktF51; Kép: Photo by Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/photo/girl-in-white-shirt-sitting-on-floor-beside-the-brown-dog-5951992/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...