Saját KB bal
Saját KB jobb
Markus Kammermann képe a Pixabay -en.

Vigyázzunk a parti fecskékre – az MME figyelmeztetése

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is figyelmezteti a beruházókat az építési területeken fészkelő partifecskék védelmére.

Évről évre megfigyelhető, hogy a tavaszi időszakban hazatérő partifecskék az építkezéseken található alapokba és földhányásokba költöznek. Ez jelentős problémákat okozhat, hiszen ilyenkor gyakran szükségessé válik a munkálatok hónapokig tartó szüneteltetése, különben a munkavégzés a madarak és fiókák pusztulásához vezethet.

Ezekre a helyekre fészkelnek be legszívesebben

A partifecskék az építkezési területeken gyakran költöznek be például az építkezések során keletkező magas földhányások vertikális oldalaiba valamint a kábelaknák és -árkok mélyedései is vonzó költőhelyek lehetnek számukra. Az autópálya-építkezések és egyéb nagyobb földmunkák során keletkező leszakadt vagy letermelt partoldalak szintén hasonlítanak a partifecskék természetes fészkelőhelyeihez, így gyakran költöznek oda. Az ilyen típusú költőhelyek vonzereje fokozódik, ha a környéken nincs más, természetes költőhely.

A legjobb védekezés a megelőzés

Az MME az építővállalatoknak, önkormányzatoknak és lakosságnak is ajánl néhány egyszerű, de hatékony megoldást a partifecskék védelme érdekében. Az egyik legfontosabb lépés a potenciálisan veszélyes területek ponyvával vagy Raschel-hálóval történő lefedése. Az ilyen fészkelőhelyek azonosításához javasolt a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakértői segítségét igénybe venni. A törvények értelmében, ha egy területen partifecske kolónia költ, az építkezés nem folytatható, így a fészkelőhelyek idejében történő azonosítása és védelme rendkívü fontos..

Miért kell védeni a parti fecskét?

A partifecske védett állat Magyarországon, mert a populációja jelentős mértékben csökkent az elmúlt évtizedekben. Több tényező is hozzájárul a partifecske védett státuszához. Természetes élőhelyei, beleértve az ártéri partfalakat és más természetes földfalakat, a mezőgazdasági tevékenységek és az építkezések miatt egyre inkább csökkennek. Az építési munkálatok és más emberi tevékenységek gyakran zavarják meg a partifecskék költési időszakát, ami negatívan befolyásolja a fészkelést és a fiókák túlélését. A mezőgazdaságban használt peszticidek és rovarirtó szerek csökkentik azoknak a rovaroknak a számát, amelyek a partifecske fő táplálékforrásai. A partifecske védelme fontos a biodiverzitás megőrzése és az ökoszisztémák egészségének fenntartása szempontjából.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...