Saját KB bal
Saját KB jobb

A 10 leggyakoribb méreganyag az otthonunkban, amelynek kedvenceink ki vannak téve

Gazdiként az egyik legstresszesebb dolog, hogy biztonságban tudjuk kedvenceinket. Az utca tele van veszéllyel, bármit felehetnek, lenyelhetnek vagy elkaphatnak a kutyák. De az otthonunk biztonságos, ott nem kell félnünk, hogy méreganyag jut a szervezetükbe. Vagy mégsem? Az ASPCA új jelentésének fényében korántsem biztos.

Az ASPCA (Amerikai Állatkínzás Elleni Társaság) működteti az Amerikai Egyesült Államokban az állatmérgezés-ellenőrző központot. Ennek keretében forródrótot is üzemeltetnek, amelyet mérgezés gyanúja esetén hívhatnak a gazdik. A vonal a nap 24 órájában, az év 365 napján elérhető, és azonnali segítséget kínál, ha egy kutya például lenyelt valamit, vagy mérgezés tüneteit észleli a gazdi.

Tavaly több, mint 351 000 hívás érkezett az aggódó gazdiktól. Ezeknek a hívásoknak az adatait feldolgozva tette most közzé az ASPCA a kedvenceinkre leselkedő 10 legveszélyesebb otthoni méreganyag listáját.

10. Drogok
Az összes beérkező hívás 2%-át tette ki a kedvencek által véletlenül lenyelt drogokkal kapcsolatos esetek. A THC lenyelése továbbra is problémát jelent a háziállatok számára, és a gombafogyasztás is egyre gyakoribb.

9. Rovarölő szerek
Az ASPCA azt javasolja, hogy gondosan olvassuk el a címkén található hígítási utasításokat. Emellett, használat után tegyük el a rovarirtószeres zacskókat, és a méreganyagokat tartsuk elzárva.

8. Rágcsálóirtó szerek
A rágcsálóírtó szerek, köztük a patkányméreg, a kutyákra és macskákra is veszélyesek. Ezek használatát érdemes mellőzni, vagy nagyon körültekintően, más állatok számára nem hozzáférhető módon alkalmazni.

7. Háztartási termékek
A mindennapi háztartási termékek, például az elemek, a hívások 7 %-át tették ki.

6. Növények és gombák
A növények és gombák lenyelése a hívások nyolc százalékát tette ki. Ez a kategória tavaly óta visszaesett a listán. Az ASPCA jelentése szerint a COVID-zárlat idején volt a legtöbb növénymérgezéses eset. A Te otthonod vajon biztonságos? => Mérgező és biztonságos szobanövények kutyásoknak

5. Állatgyógyászati termékek

A receptre vagy recept nélkül kiváltható állatorvosi gyógyszerek is túladagolhatók. Különösen az ízesített rágótablettákkal érdemes vigyázni. Ezeket is, ahogy minden gyógyszert, tartsuk elzárva.

4. Csokoládé
A csokoládé mérgezés annyira gyakori volt, hogy külön kategóriát érdemel, a második helyen álló egyéb emberi ételek és italokon felül. A csokoládé a kutyák és a macskák számára is mérgező. Viszont inkább a kutyák esetében fordul elő tényleges mérgezés, mivel a cicáknak nincsenek olyan édes íz receptorai, ami miatt vonzónak találnák a csokit.

3. Emberi vényköteles gyógyszerek
A vényköteles gyógyszerek alkották a harmadik legveszélyesebb méreganyag kategóriát. Amerikában a szívgyógyszerek, az inhalátorok és az ADHD-gyógyszerek a leggyakrabban lenyelt gyógyszerek. Ugyanakkor bármilyen humán gyógyszer veszélyes lehet, még a vitamin készítmények is.

2. Emberi ételek és italok
A központba érkező hívások 16 százaléka arról szólt, hogy a háziállatok emberi ételeket és italokat – különösen hagymát, szőlőt, fehérjeitalokat és rágógumit – faltak fel. A kutyák elég sok mindent megehetnek, amit mi is. Mivel kell vigyázni? Itt foglaltuk össze: Mi mérgező a kutya számára és mi biztonságos?

1. A vény nélkül kapható gyógyszerek
A vény nélkül kapható gyógyszerek voltak a leggyakoribb ok, amiért az emberek felhívták a mérgezéselhárítási forródrótot. Az összes hívás mintegy 17 százaléka olyan emberektől érkezett, akik véletlenül elejtették a gyógyszereket, vagy felügyelet nélkül hagyták azokat. Az Egyesült Államokban a vény nélkül kapható gyógyszerek között nyugtatók, altatók és nagy dózisú fájdalomcsillapítók is vannak. Ugyanakkor, ahogy már korábban is írtuk, legyen szó vényköteles vagy vény nélküli gyógyszerről, esetleg természetes gyógyhatású készítményről, vitaminról, ezeket tartsuk távol kedvenceinktől!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-health/top-10-toxins-pets-news; Kép: Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/yellow-animal-dog-pet-4056472/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...