Saját KB bal
Saját KB jobb

Madárinfluenza fertőzést kaptak a macskák a nyers tehéntejtől

Az állatorvos válaszol

Hatalmas megdöbbenést váltott ki az amerikai fogyasztók körében, hogy egy kereskedelmi forgalomban kapható tehéntej tesztje pozitív lett a H5N1 vírusra. Az itthon is előforduló H5N1, más néven „madárinfluenza” eddig leginkább a szárnyasok kórokozójaként élt a köztudatban. Szerencsére a pasztőrözési eljárás inaktiválta a vírust, így a tejben maradt töredékek nem voltak fertőzőek. Tehát a tehéntej elfogyasztása nem jelentett valódi egészségügyi kockázatot.

A pasztőrözött, tehát, kereskedelmi forgalomba kerülő tehéntej tehát nem veszélyes, a nyers tej viszont hordozhatja az élő vírust. Ezen a héten egy texasi tejgazdaságban a macskák madárinfluenzát kaptak, miután tehéntejet ittak, és a macskák több mint fele elpusztult.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) kiadott egy jelentést, amelyben elmagyarázza, hogyan lehetséges a fajok közötti fertőzés. Texasban a teheneknél a madárinfluenza tünetei akkor jelentkeztek, amikor kevesebbet ettek, és besűrűsödött, sárga színű tejet termeltek. Több tehén elpusztult. A tehenek megbetegedését követő egy napon belül azok a macskák is megbetegedtek, amelyeket a fertőzött tehenek tejével etettek.

„Az érintett macskáknál a halál előtti klinikai tünetek a következők voltak: levertség, merev testmozgás, ataxia, vakság, körözés és bőséges szemhéjváladék.” – állt a CDC jelentésében. A farmon körülbelül 24 macska volt, akik a fertőzött tehenek kezeletlen tejéből ittak, és ezeknek a macskáknak a fele elpusztult.

A hír azért aggasztó, mivel korábban úgy gondolták, hogy a macskák elsősorban a beteg vagy fertőzött madarak elfogyasztásával kaphatják el a madárinfluenza fertőzést. „A jelentésben leírt macskák esetében nem zárható ki teljesen az elpusztult vadon élő madarakkal való érintkezés, és azok elfogyasztása. A fertőzött tehenektől származó pasztőrözetlen tej és kolosztrum ismert fogyasztása azonban valószínűsíti a fertőzés ez utóbbi útját.” – írta a CDC. „Ezért megállapításaink a HPAI H5N1 vírus emlősök közötti, fajokon átívelő átvitelére utalnak. Ezzel együtt új aggályokat vetnek fel a vírus emlőspopulációkon belüli terjedésének lehetőségével kapcsolatban”.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-health/cats-died-raw-milk-bird-flu-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C6cPcmiJaW9; Kép: Photo by Moussa Idrissi: https://www.pexels.com/photo/cat-with-bowl-in-heart-shape-15652931/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...