Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy kis odafigyelés is nagy segítség a hideg napokon

Télen, a hideg időben, fontos, hogy vigyázzunk kutyáink egészségére. Különös tekintettel a hóval, faggyal járó veszélyekre szeretnénk felhívni a figyelmet. Mindenkit óva intünk a kutyák jégen csúszkáltatásától. Bár a videókon nagyon vicces vagy éppen cuki ez a látvány, rendkívül sérülésveszélyes!

Különösen fontos, hogy az ízületi problémával küzdő vagy idős kutyák esetében megfontoljunk minden lépést. Persze, nem szó szerint, de náluk a végtagok védelme, egy elcsúszás megelőzése kiemelten fontos. Nem kell nagy elköteleződésre gondolni. Rengeteg egyszerű dolgot tehetünk, hogy gondoskodjunk kutyánk lábáról a hideg napokon.

Sokan csodálkozunk azon, hogy a kutyáknak miért nem kell cipőt viselniük, különösen, ha jég van a földön és nagyon hideg van. A legtöbb kutya lábán a bőr és a szőr erős. Hacsak nincs sérülés rajta, ritkán van szükség lábbelire. Fontos azonban, hogy a séta után a kutya mancsait megfelelően megtisztítsuk és megszárítsuk. Ez segíthet megelőzni a piszkos és nedves körülmények okozta sebek és fertőzések kialakulását.

Az egészséges lábak érdekében, valamint a szakadások és sérülések elkerülése érdekében mindig fontos, hogy a kutyák lábán lévő szőrzetet és körmöket rövidre nyírjuk. Egy jó mancsbalzsam is jó kiegészítője lehet a kutyás lábápolási rutinnak. Vannak kutyák, akiknek a mancsán a bőr hajlamos kiszáradni, elsősorban a hideg idő miatt. Az ő esetükben ajánlott a hidratáló vagy védő balzsam használata, mert csökkenti a diszkomfort érzetet és megelőzi a sebek kialakulását.

Télen az utakat a jegesedés ellen sóval és más szemcsés anyagokkal szórják fel. Ezek irritálhatják a mancsokat, és mérgezést okozhatnak, ha a kutya a nyelvével tisztogatva lenyeli őket. E szövődmények elkerülése érdekében mindig tisztítsuk meg kutyák hasát és lábát ha „sózott” úton sétáltunk. Ha gyakran járunk ilyen helyen, vagy macerás a rendszeres mancsmosás, a kutyacipő praktikus megoldás lehet. A cipő azoknak a kutyáknak is javasolt, akiknek a szőrzete vékony, vagy nagyon érzékeny, sérülékeny a bőrük.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://dogstodaymagazine.co.uk/2024/01/02/expert-advice-dog-paws-winter-care/ Kép: Photo by Yaroslav Shuraev: https://www.pexels.com/photo/a-cute-dog-wearing-raincoat-near-its-owner-8499861/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...