6 tipp, ami segít kutyabaráttá tenni az otthonunkat

Kiskutya befogadása előtt állsz? Meglévő kutyusod számára szeretnéd biztonságosabbá, kutyabarátabbá tenni otthonodat? Esetleg valamilyen viselkedési probléma miatt elengedhetetlen pár óvintézkedés? Cikkünkben összefoglaltunk pár hasznos tippet, ami kezdő és gyakorló kutyagazdik számára is jól jöhet!

Hogyan készítsük fel otthonunkat egy kutyus fogadására?

Ez az egyik legizgalmasabb időszak egy újdonsült gazdi életében. A cuki pofival és a rengeteg szeretettel együtt azonban érdemes felkészülnünk a kiskutyával érkező problémákra is. A pár hetes kölykök általában még nem szobatiszták, amikor gazdihoz kerülnek, még ha az oktatásuk már meg is kezdődött. Balesetek pedig biztosan elő fognak fordulni. A megfelelő óvintézkedésekkel azonban nemcsak a kutyus számára, hanem magunknak is megkönnyíthetjük ezt az időszakot.

Gondoskodjunk a biztonságukról!

Ha van is már nagyobb kutyánk, ha új lakó érkezik a házba, főleg, ha az egy kíváncsi kölyökkutya, érdemes átvizsgálni otthonunkat friss szemmel. Gondoskodjunk az elektromos kábelek elrejtéséről, az apró lyukak és rések betöméséről, ahová a kiskutya esetleg beszorulhat. Azokat a kis méretű dísztárgyakat is érdemes eltenni, amiket a kutyus megrághat, vagy lenyelhet és ezáltal fulladást okozhatnak.

Vizsgáljuk át a szobanövényeinket is! A legtöbb dísznövény ugyanis mérgező a kisállatokra, a kölyökkutyák pedig szeretnek mindent megrágcsálni, de legalábbis megkóstolni. Az agglegénypálma, a leander és a népszerű filodendronok például már kis mennyiségben fogyasztva is erős tüneteket okozhatnak és a legtöbb lakásban megtalálhatóak.

Szerezzük be az alapvető felszereléseket!

Az a gazditól függ, hogy felengedi-e kedvencét az ágyára vagy sem, de bármelyik is igaz ránk, érdemes beszerezni kutyusunknak egy saját fekvőhelyet. Ez biztosíthatja a nyugodtabb pihenést nekünk és kedvencünknek egyaránt, ráadásul a testhőszabályozásban is segíthet.

Ezen kívül szükségünk lesz egy megbízható hámra vagy nyakörvre és pórázra a sétákhoz. Kezdetben pedig nem árt, ha van otthon kutyapelenka is, hogy ha lehet, inkább oda végezze a dolgát, mint a szőnyegre. A kiskutyáknak általában még naponta többször kell sétálniuk, mert nem tudják úgy szabályozni a szükségleteiket, mint a felnőttek.

Tartsunk nagytakarítást!

Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy minden a kiskutya számára veszélyes dologtól megszabaduljunk. Ráadásul a kutyák érzékeny orra miatt a régebbi vizeletfoltokat is eltávolítsuk, hiszen ezek nem megfelelő asszociációhoz vezethetnek. Ez akkor lehet kiemelten fontos, ha van másik kutyánk is, vagy lakott a lakásban korábban másik kisállat.

Ráadásul a kölyökkutyák szervezete még nem rendelkezik megfelelő védelemmel a külső kórokozók ellen. A rendszeres és alapos takarítási rutin abban is segíthet, hogy megelőzzük a fertőzéses betegségeket, amiket akár a cipőnk talpán is hazavihetünk.

Amire minden gazdinak szüksége van

A kutyus korától függetlenül megtehetünk pár dolgot otthonunk védelme érdekében. Ha albérletben lakunk, mindenképp érdemes ezekre is figyelni, de a saját lakásunkat is jelentős károktól óvhatjuk meg.

Favédelem

A fa bútorokat és a padlót is érdemes védeni, ha kisállatokkal élünk együtt. A rágcsálás, a kaparás, az esetleges vizeletfoltok ugyanis jelentősen roncsolhatják őket. A lazúrok használata a favédelem egyik leghatékonyabb módja. Nemcsak egy vékony bevonatot képeznek a fa felületén, ami dekoratívvá és a kedvencek számára túl csúszóssá teszi ahhoz, hogy kellemes kaparófelületet biztosítsanak számukra, hanem a kisebb karcolásokat, hibákat is kitöltik. Fontos, hogy a használatuk előtt mindig készítsük elő a bútorokat, csiszoljuk le az előző réteget és portalanítsuk, hogy megfelelően tapadjon a kezelőanyag.

Mosható falfesték

Amikor egy kutya vizesen, porosan beszalad a séta vagy a kutyafuttató után hazaérve, gyakran a falak isszák meg először a levét. Míg a hagyományos falfestékek a mosás hatására feloldódnak és a falak foltosak maradnak, a mosható vagy kerámiafestékeket langyos mosószeres vízzel is tisztíthatjuk. Így több tisztasági festést is megspórolhatunk, mégis mindig frissnek és üdének látszik majd az otthonunk.

Biztonsági rácsok

Hasznosak lehetnek a biztonsági rácsok, ha valahonnan szeretnénk kizárni kedvencünket, de nincs ajtónk. Ez gyakran jelenti a konyhát, ami a kutyák egyik kedvenc helye, de a lépcsők is veszélyesek lehetnek a számukra. Sok gazdinál ráadásul a kutyák csak a közösségi terekbe mehetnek be, az előszobába, nappaliba, a hálók pedig tiltott területnek számítanak. Ilyen esetben is jó megoldás lehet a biztonsági rács használata.

Fontos megjegyeznünk, hogy ezek a tippek nem számítanak szentírásnak. Minden gazdinál és kutyusnál lehetnek eltérések és bevált praktikák, sőt olyan módszerek is, amik egyáltalán nem működnek. Ha türelmesek vagyunk és odafigyelünk kedvencünk igényeire azonban megtalálhatjuk azokat a módszereket, amik nála működnek.

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...