Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Lilian Jeane Schiffer on Unsplash

Miért vonyítanak a kutyák a sziréna hangjára?

A szakértők két lehetséges magyarázatot is találtak a sziréna jelenségre.

A kutyák bizonyos része egy szirénázó mentőautó hallatán maga is „szirénázásba” kezd.  Egyéb más magas, vagy szokatlan hang esetén is gyakran vonyítnak. Nem mindegyik kutya csinálja, vannak akik teljesen figyelmen kívül hagyják az ilyen jellegű hangokat. De vajon mi lehet az oka ennek a viselkedésnek?

A sziréna hangja becsaphatja a kutyát

Egyértelműen bizonyított magyarázata nincs a dolognak, de a szakértők két elmélettel is előálltak már a szirénázás-vonyítás összefüggéssel kapcsolatban. Az egyik elmélet szerint a kutyák összetéveszthetik a szirénát egy másik kutya hangjával. Vagyis tulajdonképpen azt gondolják, hogy egy másik kutya vonyít valahol elég hangosan és keservesen. Ez pedig arra készteti őket, hogy vonyítással próbáljanak kommunikálni és társaságot nyújtani az általuk magányosnak vélt, vagy bajban lévő kutyatársuknak. Ez pedig ösztönös viselkedés, amit még farkas őseiktől örököltek. A farkasok ugyanis a vonyítást kommunikációs és navigációs eszközként használják. Mivel a kutyák társas falkaállatok, ezeket a hangokat potenciális falkatagok jelzéseiként is értelmezhetik, vagy felhívásra valamilyen  közös tevékenységhez való csatlakozásra.

Veszély a láthatáron!

Egy másik elmélet szerint a kutyák a szirénát potenciális fenyegetésként érzékelik. Ezért vonyítanak, hogy ezzel figyelmeztessék gazdájukat. Úgy gondolják, hogy vonyításukkal sikeresen elriaszthatják az észlelt veszélyt. Bizonyára azt is észrevetted már, hogy ha egy kutya elkezd vonyítani a hallótávolságon belül lévő kutyák is rákezdenek. Ahogy pedig a sziréna távolodik, szépen sorban elhallgatnak. Ilyenkor valószínűleg úgy gondolják, hogy elriasztották a veszélyt. Vagy ha az első elméletet vesszük figyelembe, akkor a másik „vonyító” kutya (a sziréna) elment és már nem tudnak vele kommunikálni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...