Saját KB bal
Saját KB jobb

A bunda az egészség tükre: mit üzen számunkra a szőrzet?

Kedvencünk bundája kiválóan tükrözi egészségi állapotát. Míg a helyes táplálást és a kicsattanó egészséget fényes és erős szőrzettel hálálja meg négylábú kedvencünk, ha a bunda minősége láthatóan megromlik, hullani kezd vagy fénytelenné válik, az egyértelműen arra utal, hogy valami nincs rendben.

A szőrzet üzen

Mivel a kutya szőrének hossza és szerkezete fajtánként eltér, értelemszerűen a gondozás tekintetében sem érdemes csak az általános igazságokra hagyatkozni. Míg az egyik kutya bundája nem igényel napi fésülést, a másiké nagyonis. Ettől függetlenül mindegyikükre igaz, hogy a bunda szépsége is a táplálkozásnál kezdődik. A fajnak nem megfelelő étrend azonnal megmutatkozik: a bőr és a szőr gyorsan reagál a változásokra, a betegségek vagy a táplálkozási hiányosságok könnyedén kiolvashatók belőlük.

Mi a helyzet a vedléssel?

Az őszi és tavaszi vedlés teljesen természetes folyamat, amit egyetlen kutyatartónak sem kell bemutatni. A szőrzet megújulása általában 4-6 hétig tart. Ez az időszak különösen igénybe veszi mancsosunk anyagcsere folyamatait, így a különféle egészségügyi problémák vagy táplálkozási hiányosságok ekkor azonnal kiütközhetnek. Előfordulhat, hogy az év többi részében a bundát és a bőrt normálisnak látjuk, majd a vedlés során furcsaságokat tapasztalhatunk, amit okot adnak az állatorvos felkeresésére! A kiváló minőségű táplálás nagyszerű alap a zökkenőmentes szőrzetváltáshoz is.

Miért olyan fontos a megfelelő faggyútermelés?

A zsíros, ásványi anyagokban gazdag faggyút a szőrszálak akkor kapják meg, amikor kinőnek. A szőrnövekedés és a faggyúmirigyek termelése is a hormonrendszertől, valamint a fehérjék, zsírsavak, ásványi anyagok és vitaminok megfelelő ellátásától függ, és ez magyarázza azt, hogy a bundát az egészség tükrének tartjuk. Ha az említettek közül valamelyik nem működik megfelelően vagy hiányos, a szervezet reagál: a bőr szárazzá válik, hámlani kezd, a bunda fénytelenné válik és túlzott szőrhullás jelentkezhet.

Ha megváltozik a bunda

Sima, hullámos, göndör, puha, selymes vagy érdes. Kedvenceink bundája nem csak hosszúságukban különbözik, ennek ellenére azonban a szőrzetproblémák viszonylag egyértelműen felismerhetők:

  • sérülékenység
  • fénytelenség
  • túlzott zsírosság vagy szárazság
  • fokozott hullás a vedlési időszakon kívül is
  • veszíthet tartásából, csomósodni kezdhet

A fenti tüneteket kísérheti korpásodás és bőrpír, kellemetlen szag vagy fokozott viszketés is. Bár a tünetek egyértelműek, mindenképpen állatorvos segítségével igyekezzünk meghatározni, mi áll azok hátterében!

Mit tehetünk az egészséges bunda érdekében?

Az első és legfontosabb: támogassuk mancsosaink szervezetét belülről! A fajnak megfelelő, kiváló minőségű alapanyagokból készült táplálék alapvető, és segítségével rövid időn belül drasztikus változást érhetünk el. Az egészséges és erős bunda alapvető, nem csak kedvenceink egészségét, de lelkiismeretes gondozásukat is tükrözi. Ha a kutya szőrzetének minősége nem megfelelő, de fizikailag egészséges, a táplálkozási hiányosságokat kell korrigálnunk, és ki kell egészítenünk azt rendszeres és alapos ápolással, ami az élősködők elleni védelmet is magában foglalja!

A PLATINUM kutyatápok 70% friss húsból és kiváló minőségű összetevőkből készülnek, a kutya húsevő táplálkozási igényeinek maximálisan megfelelve, így minden egyes nap ínycsiklandó falatokba bújtathatjuk a szőrápolást! A fényes szőrzet mellett az egészséges immunrendszerről, az ízületek védelméről, a megfelelő anyagcseréről és a kicsattanó energiáról is gondoskodnak.

A PLATINUM eledelekben megtalálható sörélesztő dússá, és érezhetően puhává varázsolja kedvencünk szőrzetét, annak fényességéért és selymességéért a lazacolaj felel. A biotin ápolja a szőrt, a bőrt és a körmöket, ráadásul a megfelelő anyagcserefolyamatokról is gondoskodik.

A szervezet belső támogatását egészítsük ki külső ápolással: fürdetéskor használjunk a bundának megfelelő, bőrbarát készítményeket, hogy megelőzzük az esetleges kiszáradást. Rendszeresen vizsgáljuk és fésüljük át a bundát, hogy időben felfedezzük, ha például bőrszárazsággal állunk szemben. A szabadban töltött órák után vizsgáljuk át a bundát élősködők után kutatva, és távolítsuk el azokat otthon, vagy kérjük hozzá állatorvos segítségét. A hidegebb hónapokban támogassuk az évszaknak megfelelően a bundát: ügyeljünk a páratartalomra és a kabát megfelelő használatára.

 

(Kutyabarát.hu)

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...