7 téli veszély, ami akár kutyád halálát is okozhatja

Nem lehet elégszer ismételni: a tél lehet ugyanolyan boldog időszak, mint a többi, de ugyanúgy komoly veszélyeket is rejt magában kutyánkra nézve. Érdemes ezekre előre felkészülni, hogy ha gondunk akad, azonnal tudjunk cselekedni.

1. Ünnepi ételek

Tudjuk: kedvencünket jó kényeztetni, de sose felejtsük el: ami nekünk jó, az nekik nem biztos. Sem az ételek mennyiségét nem érdemes drasztikusan megnövelni, sem az összetételét nem szabad radikálisan megváltoztatni. Nem beszélve a kimondottan mérgező finomságokról. Nem véletlenül a gazdik kedvenc újévi fogadalma kedvencük fogyókúrája. Ha kényeztetni szeretnénk, süssünk neki mi magunk ünnepi finomságokat!

2. Fagyálló

A legtöbb mérgezésért a fagyálló a felelős. Hiába a jellegzetes szín – véletlenül és szándékosan is rengeteg kutya halálát okozza. Tartsuk zárt helyen, jól zárható üvegben, ahol kedvencünk biztosan nem fér hozzá – főleg azokra a kutyákra veszélyes, akiknek szabad műanyag palackokkal játszania a hétköznapokban. Arra is figyeljünk, hogyha kocsinkba fagyállót töltünk, kutyánk a kicseppent anyagot se nyalja fel. A mérgezések tüneteit itt megtalálod!

3. Útszóró só

Nemcsak a tappancsokat károsíthatja súlyosan, de ennél sokkal veszélyesebb, ha a mancsokon hagyott sót a kutya hazaérve lenyalja. Nagy mennyiségben – márpedig a sóháztartás igen érzékeny – halálos kimenetelű is lehet. A másik eshetőség, mikor a kutya sózott havat eszik, ezzel ugyanúgy beviheti szervezetébe a veszélyes mennyiséget.

4. Hipotermia

Észrevétlenül jöhet a gond: lehet, hogy kutyánk imád kint a hidegben, hóban játszani, és sem mi, sem ő nem veszi észre, mikor elég. A kistestű és az idős kutyákat pláne veszély fenyegeti. Mikor kutyánk már az aktív mozgás ellenére is remeg, engedjük be, és szépen fokozatosan hagyjuk, hogy szervezete alkalmazkodjon a benti meleghez. Szabjuk meg mi a kinti játék határait időben!

5. Gyertyák és dekorációk

Mi, emberek és kutyáink teljesen más nézőpontból szeretjük a különleges dekorációkat. Míg nekünk csak egy plusz látványosság, addig kedvenceinknek potenciálisan levadászható játékok. Azonban számtalan alkalommal okozott már a háziállat lakástüzet az ott hagyott gyertyákból, valamint vágott sérüléseket is okozhatnak a törékeny díszek mind belelépve, mind lenyelés után. Ha kutyánk nem megbízható a dekorációt illetően, inkább szeparáljuk el az ominózus szobától.

6. Csúszós utak

Az autók egész évben veszélyt jelentenek kedvenceinkre, akár pórázon közlekedünk, akár kutyánk szabadon megy mellettünk. Azonban a téli időszakban azzal is számolnunk kell, hogy a csúszós utakon sem kutyánk nem tud megállni, sem az autó nem tud időben lefékezni. Sok balesetet kerülhetünk el, ha az utakon körültekintőbben kelünk át és kutyánkat a járda szegélytől kicsit beljebb váratjuk, amíg átkelhetünk.

7. A hó alatt rejlő tárgyak

Nemcsak a mancsát felsérthető tárgyakra kell számítanunk, de különböző szemétre is vagy ürülékre, amit a hó szépen konzervál, a baktériumok és paraziták azonban ekkor sem alszanak. Emellett soha ne menjünk nem kijelölt úton erdőben, ahol esetleg csapdát is rejthet a fehér takaró. Ha kutyánk egy ponton nagy érdeklődést mutat a hó iránt, azonnal ellenőrizzük, mielőtt ő talál valami nem kívánatosat. Védjük mancsait is a szennyeződésektől: egyetlen pici seb vagy karcolás elég, hogy belelépve valamibe komoly fertőzést kapjon.

18 érdekesség a kutya tappancsokról

7 tévhit a télről kutya szemmel

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...