Saját KB bal
Saját KB jobb

A jövő elkezdődött: itt az MI-alapú kutyaugatás fordító

A mesterséges intelligencia felhasználása egyre szélesebb körű. Ma már nem kell professzornak vagy a világ leigázására törő szupergonosznak lennünk ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát használjuk. A telefonunkra letölthető alkalmazások között is több tucat MI-alapú akad, és valószínűleg, nap mint nap használunk is ilyesmit. A ChatGPT és az MI-alapú fordítóprogramok sikerén felbuzdulva persze a kutyások sem maradhatnak le. Máris többen dolgoznak azon, hogy olyan fordító programot fejlesszenek, amellyel a kutyaugatást bármilyen emberi nyelvre le lehetne fordítani.

Az egyik legérdekesebb kutyás tech rivalizálás a Zoolingua és a Bark GPT közötti versengés. Ezek olyan szoftverek, amelyek egyfajta Dr. Dolittle-ként működnének. Azaz, állati nyelvről emberi nyelvre lennének képesek fordítani.

Egyelőre még fejlesztés alatt állnak ezek a mesterséges intelligenciával működő alkalmazások. A céljuk, hogy könnyebben megérthessük, mit is akar pontosan mondani a kutya, amikor ugat.

A Zoolingua nevű programot Con Slobodchikoff állatviselkedés-szakértő fejleszti. Őt egyébként egy  2017-es The New York Times-cikkből ismerheti a zoolingvisztika iránt érdeklődő közönség. Slobodchikoff kutatási területe a prérikutyák nyelve, amely az egyik legfejlettebb az állatvilágban. Állítólag még dialektusok is léteznek benne.) A kutató szerint a „[A Zoolingua] ötlete az, hogy … a készülék elemzi a kutya testbeszédét és hangjelzéseit, és azt emberi nyelvre fordítja. Így a vokalizáció és a testbeszéd jelzéseit egyértelmű, a gazdik számára is érthető üzenetekké alakítja át. Például: „Éhes vagyok” vagy „Kérlek, engedj ki”, vagy „Megijesztesz”. Az MI-alapú fordítótól a fejlesztő végső soron azt reméli, hogy megkönnyíti a kétirányú kommunikációt a kutyák és az emberek között. Az alkalmazás honlapján található információ szerint ezt úgy kell elképzelnünk, mintha egy videót készítenénk a kutyáról a telefonunkkal. A program a felvétel viselkedéses és vokális jegyei alapján képes az üzenetet egyszerű mondatokra fordítani.

A BarkGPT jelenleg béta üzemmódban van. A honlap szerint ez lesz a világ első mesterséges intelligencia alapú ugatás – beszélt nyelv fordítója”.  Az alapító-vezérigazgató, Alexandra Setter kutyasétáltatóként dolgozott, majd az MIT-n szerzett diplomát. A BarkGPT-ben az MI-alapú algoritmusok tanítása és a kutyák iránti szenvedélye egyesül. Elmondása szerint a „BarkGPT tanulási algoritmusának kifejlesztése hihetetlenül nagy kihívást jelentett”. Ugyanakkor, azt is hozzáteszi, hogy mindent megér, hogy a kutyák és gazdáik közötti kommunikációt elő tudják segíteni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.bark-gpt.com/; https://zoolingua.com/our-work/; https://www.thewildest.com/pet-lifestyle/artificial-intelligence-pet-care; Kép: Photo by Ivan Babydov: https://www.pexels.com/photo/smiling-woman-watching-smartphone-with-dog-7788600/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...