Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit jelent a DOT szám az autógumin?

Új autógumi vásárlása esetén beszédes tényező lehet a DOT szám, melynek ellenőrzéséről mégis sokan megfeledkeznek. Nem szabad azonban félvállról vennünk, hiszen hasznos információkkal szolgálhat az adott abroncs élettartamát illetően.

De micsoda is egész pontosan az a DOT szám? Hol és hogyan ellenőrizhetjük? És mire kell odafigyelnünk vele kapcsolatban, ha szeretnénk megtalálni a tökéletes autógumit? Ebben a bejegyzésben most megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mit jelent a DOT?

Legyen szó akár négy évszakos, akár nyári vagy téli gumiról, a DOT szám megmutatja azt, hogy pontosan mikor készült az adott termék. Leolvasásával pillanatok alatt évre és hétre pontosan megtudhatjuk azt, hogy mikor történt a gyártás. És hogy honnan származik maga az elnevezés?

A DOT egy angol nyelvből átvett rövidítés. Sokan úgy gondolják, hogy a “Date of Tire”, azaz az “abroncs dátuma” kifejezésből ered, ez azonban tévedés. A DOT a „Department of Transportation” kifejezésből származik, ami az amerikai közlekedési minisztériumot jelenti.

Ez elsőre talán furcsának tűnhet, azonban teljesen logikus elnevezés. Ez a hatóság hozta létre ugyanis a DOT rendszert, amely már 180 óta teszi lehetővé az abroncsok gyártásának és azok élettartamának egyszerű és hatékony nyomon követhetőségét.

Hol található és hogyan értelmezhető a DOT szám?

A DOT szám egy négyjegyű érték, amely jellemzően a gumiabroncs oldalsó falán található. A gyártók többsége kifejezetten jól észrevehető helyen, keretben tünteti fel ezt az értéket, így pillanatok alatt egyszerűen rálelhetünk.

Ha megtaláltuk, a szám értelmezése is gyerekjáték. Az első két számjegy minden esetben a gyártási hetet, míg az utolsó kettő a naptári évet jelöli. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a guminkon az 1218-as szám olvasható, az adott abroncsot a 2018-as év tizenkettedik hetében gyártották.

Mennyire fontos a gyártási idő, ha autógumit szeretnénk vásárolni?

Sokan vannak, akik előnyben részesítik a frissebb gyártási idejű gumiabroncsokat. Érdemes azonban tudni, hogy az autógumi nem romlandó. Ez azt jelenti, hogy nem csak a legfiatalabb abroncsok beszerzése lehet jó ötlet.

Érdemes lehet persze tisztában lenni azzal, hogy mennyi idős gumikat vásárolunk. Az életkornál azonban lényegesebb, hogy az adott abroncsok mennyit futottak, és a használat során milyen teljesítmény leadására képesek.

Mennyi ideig használható egy autógumi?

A jó minőségű autógumik élettartama a szakmai javaslatok alapján nagyjából 10 év. Amennyiben tehát a DOT szám nem mutat ennél régebbi gyártási időt, az abroncs biztonságosan használható. Fontos azonban tudni, hogy a gumik megfelelő állapota az, ami igazán számít. Az öreg és kopott gumik balesetveszélyesek lehetnek, és komoly veszélyt bajt is okozhatnak a közúton történő vezetés során.

Ha megbízható és időtálló megoldást keresünk, az Olcsobbgumi.hu webáruházában egész biztosan megtaláljuk az autónkhoz, preferenciáinkhoz és vezetési stílusunkhoz leginkább illő gumiabroncsokat!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...