Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – E. B. Bartels: Good Grief

E. B. Bartels könyve, egyrészt, megható és személyes beszámoló a háziállatok szeretetéről és elvesztéséről. Másrészt, feltárja a társállatainkhoz fűződő különleges köteléket, és azt, hogyan gyászoljuk őket, ha elveszítjük őket.

E.B. Bartels gyermekkora óta kutyák, madarak, halak, teknősök és más háziállatok közelségében élt. Hamar megtapasztalta, hogy az, aki egy állattal él, és szeret egy állatot, el is fogja veszíteni azt. De, míg egy embertársunk halálát követően rítusok, szertartások, szokások szolgálnak a gyász feldolgozásának segítésére, a legtöbb kultúrában ez nincs meg a társállatok elvesztése kapcsán. Bartels Massachusetts-től Japánig, az ókori Egyiptomtól a modern korig mutatja be a társállatok halálával kapcsolatos rituálékat, hagyományokat. Beszél állatorvosokkal, régészekkel, lelkészekkel és másokkal, akik megosztják, milyen rítusok fordulnak elő. Olyan, hagyományos szertartások, mint a hamvak szétszórása vagy éppen a gyászmenet, vagy a kedvenc portréjának megfestetése. De ennél talán kevésbé közismert utakat is bemutat, mint például a klónozás vagy a kedvenc holttestének preparálása.

Ez utóbbiról Bartels a következőket mondta:

„Az egyik gyász rítus, amiről a legjobban szerettem volna többet megtudni, az állatpreparálás. Mindig is érdekelt, de nem értettem, miért csinálja valaki. Úgy gondoltam, hogy azok csinálják ezt, akik nem tudják elengedni az állatukat. De beszéltem olyan emberekkel, akik valóban megőrizték a háziállataikat, és rájöttem, hogy ez a feltételezés mennyire téves. Egy nő, akivel interjút készítettem, jobban megbarátkozott a halállal, mint bárki más, akivel beszéltem. Temetkezési vállalkozó, és egy temetkezési vállalatnál dolgozik. Úgy tekint a preparálásra, mint egy új műalkotás létrehozására, amely a barátja lelkének otthont adó burokból egyfajta szobrot csinál. ”

A szerző az interjúk készítése és a kutatómunka során azt tapasztalta, hogy gyakran még családon belül sincs egyetértés abban, hogy mi lenne a legjobb módja a kedvencüktől való búcsúzásnak, emléke megőrzésének. Azt tanácsolja, hogy ezzel a kérdéssel ne várjunk addig, amíg tényleges döntést kell hoznunk. A veszteség és a gyász miatti feldúltságban biztonságot ad, ha van egy tervünk, ami megnyugvást ad a lelkünknek. Ebben segíthet ez a könyv.

Ha úgy érezzük, segítségre van szükségünk társállatunk halálának feldolgozásban, már Magyarországon is több kisállatgyásszal foglalkozó pszichológus vagy gyászkísérő segítségét kérhetjük.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-lifestyle/eb-bartels-good-grief-book; Kép: Photo by Vitaly Gariev: https://www.pexels.com/photo/shiba-inu-and-woman-on-picnic-20897119/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...