Fotó: Rendőrség

Nyugdíjba vonult az ország legidősebb rendőrkutyája

Tina, a belga juhászkutya tizenhárom évesen, tíz év aktív rendőri szolgálat után vonult nyugdíjba.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság kötelékében szolgáló Tina ugyan nyugdíjba ment, de napjai továbbra is aktívan telnek. Ő az egyetlen magyar rendőrkutya, aki több mint tíz évet szolgált, és a legidősebb rendőrkutyaként szerelt le.

Tina járőr- és nyomkövetői feladatokat is ellátott

Tina 2013-ban került Nyerges Balázs törzszászlóshoz, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság körzeti megbízottjához. Tehetsége, kivételes képességei hamar napvilágra kerültek a gyakorlott kutyavezető rendőr mellett. Új gazdája és egyben kollegája már kiskorában arról álmodozott, hogy kutyás rendőr lesz. Mire Tina mellé került, már több éves tapasztalata volt a rendőrkutyák képzésében és közös munkában. Nyerges Balázsnak éppen nem volt rendőrkutyája, mert nem sokkal korábban meghalt a sajátja. Ekkor szóltak neki Dunakesziről, a rendőrség kutyás kiképző központjából, hogy van egy kutya náluk, nézze meg, bár nem biztos, hogy alkalmas lesz a feladatra.

Az első találkozás azonban meghatározó volt, hiszen Tina azonnal új vezetője nyakába ugrott, aki rövid idő alatt meglátta benne a tehetséget. Tudta, hogy nagyon jó párost fognak alkotni. Tina rendkívüli szorgalmával és kitartásával gyorsan és ügyesen vette az akadályokat. Első sikeres kiképzése után általános rendőrkutya lett, járőr-és nyomkövetői feladatokkal. 2015-ben és 2016-ban is a legeredményesebb rendőrkutya volt az országban. Nyerges Balázs így nyilatkozott Tináról a police.hu-nak:

„Úgy összecsiszolódtunk az évek során, hogy már egy rezdülésemből érezte, mit szeretnék, nem volt szükség vezényszavakra. Sokszor védett meg; ameddig a póráz elért, tökéletes biztonságban lehettem. Senkit nem engedett a közelembe. Amikor nyomot követtünk, ügyet sem vetett a körülöttünk lévő kóbor kutyákra, a feladat szent volt számára. Soha nem volt még ennyire irányítható kutyám. Tina több versenyen is dobogós helyezést ért el. Amire a legbüszkébb vagyok, az a 2015-ben Dunakeszin megrendezett Nemzetközi Szolgálati Kutyák Versenye, ahonnan az első helyet hoztuk el járőr kategóriában.”

Tina több mint tíz évig szolgálta az embereket, vigyázott a biztonságukra és segítette a rendőrök munkáját a bűnüldözésben. Most már megérdemelt nyugdíjas napjait tölti, de még mindig aktív, mozgékony és ugrik a gazdi első szavára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: police.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...