Saját KB bal
Saját KB jobb

Fantasztikus fülek: meglepő és érdekes tények a kutyák füléről – 1. rész

Kevesen vannak akiket hidegen hagynak azok a fantasztikus kutya fülek. Lehetnek égnek meredők, lefelé hajlók, kunkori végűek, radarernyők és még sok-sok imádnivaló forma. Az meg, ahogy mozgatják őket, szintén megér egy misét. A fülek, a cukiságfaktoron felül, egyedi és alapvető funkciókat töltenek be. Például segítenek a hangok lokalizálásában és védik a hallójáratot a szennyeződésektől. Érzékeny berendezések, hajlamosak lehetnek fertőzésekre, allergiára és egyéb problémákra is. De lássuk, miért is fantasztikusak!

Anatómia

A kutya füle hihetetlenül összetett szerkezet. Minden egyes dudor, redő és gerinc leírására létezik latin kifejezés. Ez pedig arra utal, hogy minden kis részlet számít. Persze most nem az a cél, hogy feltárjuk az „anthelix” vagy a „antitragus mediális processusának” a pontos helyét és funkcióját. Inkább csak a fül, mint szerkezet  általános felépítését ismertetjük. Ennek ismerete hasznos lehet, különösen, ha kutyánk hajlamos fülproblémákra. A kutya füle a következő részekből áll:

Fülkagyló: Ez az a rész, amit általában fülnek nevezünk. Bár a külső fül segít a kutyáknak a hallásban és a lokalizációban, nem létfontosságú, és a lényegi folyamatok nem itt zajlanak.

Külső hallójárat: A külső fül tövétől a dobhártyáig terjedő járat, amely függőleges és vízszintes részekre oszlik. Ez a rész még valamelyest látható.

Középfül: Ez a dobhártyánál kezdődik, amely a hanghullámok vezetésére használt csontos kamrát védi.

Belsőfül: Ez a jól védett, mélyen fekvő szerkezet döntő fontosságú a hangok érzékelésében. Itt található a vestibuláris rendszer, amely az egyensúly fenntartásáért felelős.

Fülek és tények

A kutyafülben több, mint egy tucat izom található! Nem csoda, hogy olyan kifejezően mozognak. A fülek mozgatásáért, billentéséért és emeléséért felelős 18 izom nem csak a hallás minőségéért felel. A kommunikációban is fontos szerepe van a fülek pantomimjának.

Az embereknek nagyon rövid a hallójárata. Ezzel szemben a kutyáknak hosszú, keskeny hallójárata van, amely majdnem 90 fokos kanyart tesz, ahogy a fül mélyebb részei felé halad.

A lógó fülű kutyáknak több fülproblémájuk lehet. A macskákhoz képest a kutyáknak általában sokkal több fülproblémájuk és fülfertőzésük van. Ebben elsősorban a nagyméretű, lógó füllel rendelkező fajták érintettek.

A kutyák közel négyszer jobban hallanak, mint az emberek. A kutya hallóképessége függ a fajtától, az életkortól és a fül formájától is. A kutyák és az emberek nagyjából hasonló hangfrekvencia terjedelmet hallanak meg az alacsony tartományban. Az eltérés a magasabb hangok esetében azonban jelentős. Míg az emberek átlagosan a 20 és 20000 Hertz közötti hangokat hallják, a kutyák 67 és 45000 Hertz közötti tartományban hallanak. A kutyák hallása ezen felül érzékenyebb is, mint a miénk. Olyan halk neszeket is meghallanak, amik az embernél nem érik el az ingerküszöböt.

Ebből az is következik, hogy a kutyák máshogy érzékelik a világ hangjait, mint az ember. A minket egyáltalán nem zavaró hangok olyan magas frekvenciájú hangokat tartalmazhatnak, amelyek megijeszthetik a kutyákat. Ilyen például a porszívók és a fúrógépek által kiadott hang, aminek mi csak a mélyebb tartományát halljuk, a kutyák számára azonban fülsiketítő magas tartományban is hallhatók. Illetve, sok olyan hang van, amelyet csak a kutyák hallanak. Az ultrahangos kutyasípokat például azért használják a kutyakiképzésben, mert ezek az emberek számára hallható hangoknál magasabb frekvenciájú, de a kutyák számára hallható hangokat adnak ki.

Amikor azt hisszük, csend honol, a kutyák akkor is hallanak hangokat. Például az digitális ébresztőórákban használt mechanizmus rezgését vagy a falban falatozó termeszek hangját is hallják a kutyák. A kutyák előbb hallják a vihart vagy a földrengést is, mint mi.

Folytatása következik …


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/7-amazing-facts-about-dogs-ears; Képek: Photo by Ylanite Koppens: https://www.pexels.com/photo/adult-white-and-black-jack-russell-terrier-612813/; Photo by Marina Riijik: https://www.pexels.com/photo/dog-among-flowers-20080175/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...