Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Peinge Nakale on Unsplash

Ötven éve kiirtották őket, most visszatértek a fekete orrszarvúak Kenyába

Nemzetközi összefogás eredményeként 50 fekete orrszarvút telepítettek vissza Kenyába, a Loisaba természetvédelmi területre.

A fekete orrszarvúak egykor népes egyedszámmal éltek Loisabában. Az utolsó ismert egyedet az 1960-as években orvvadászok ölték meg. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN)  a fekete orrszarvút hivatalosan is kihaltnak nyilvánította. De nem csak ezen a területen pusztították gyors ütemben a faj egyedeit. Egész Kenyában, sőt Afrika egész területén vészesen fogy az orrszarvúfélék száma. Agyaruk ugyanis rendkívül keresett árucikk az illegális piacon. A kínai tradicionális gyógyászatban potencianövelőként tartják számon, ilyen hatása azonban bizonyítottan nincs az orrszarvúak agyarának

Az orrszarvúak újbóli betelepítése Loisabába történelmi fontosságú lépés az évtizedek óta tartó egyedcsökkenés megállításában és visszafordításában. A tágas, biztonságos környezetbe való költöztetéstől természetvédők a faj egyedszámának növekedését remélik. A Loisaba Conservancy földterületének jelentős részét az orrszarvúak támogatására szentelte, biztosítva számukra a gyarapodásukhoz szükséges teret.

Hatalmas összefogás előzte meg a műveletet

Az áttelepítés sikere a természetvédelmi szervezetek, a helyi közösségek és a Kenya Wildlife Service közös erőfeszítésének köszönhető. Korábban voltak már hasonló áttelepítési kísérletek, ezek azonban nem végződtek sikerrel. Tanulva a korábbi hibákból a projekt vezetői rendkívül alapos környezeti vizsgálatot végeztek a területen. Az állatok szállítása és a teljes logisztika pontos és körültekintő munkát igényelt a résztvevőktől. Az áttelepítés a jelek szerint sikeresen megtörtént, minden állat épen és egészségesen kezdheti új életét Loisaba biztonságos területén.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...