Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyári gyakori kérdések – naptej, fagyi, strandolás

Kutyásként a nyári kánikula és napsütés beköszöntével szinte más időszámítás kezdődik. A nyár a szabadság és a kikapcsolódás ideje, ugyanakkor egy csomó kérdést is felvet. Az alábbiakban igyekszünk röviden válaszolni pár gyakori kérdésre.

Kell-e a kutyáknak naptej?

A kutyák bőre is leéghet, illetve a bőrrák bizonyos típusai sajnos náluk is kialakulhatnak. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha a kutyánk napnak kitett bőrfelületeit védjük a káros UV-sugaraktól. A forróságban, az erős napsütésben biztosítsunk árnyékos helyet kedvencünknek. Ez nem csak az UV sugarak miatt fontos, hanem a hőguta elkerülése végett is. A gyér szőrzetű vagy meztelen ebek esetében védjük a kitett részeket (fülek, orrtükör, has stb.) a káros sugaraktól naptejjel vagy UV sugarakat szűrő ruházattal.

Mivel hűtsük a kutyákat a forróságban?

Fontos, hogy mindig biztosítsunk hűvös, árnyékos helyet a pihenéshez. Illetve, hogy mindig álljon kutyánk rendelkezésére friss ivóvíz. Emellett, szükség szerint hűtőmellénnyel, hűtőmatraccal vagy egy kis medencével is hozzájárulhatunk a kényelmükhöz. A dús, hosszú bundát ritkíttassuk vagy vágassuk le (szőrzet függvényében – kérjük ki a fajta ápolásában járatos kutyakozmetikus tanácsát).

Vigyük-e magunkkal nyaralni a kutyánkat?

Ha lehetőségünk lesz a közös, minőségi időtöltésre, és a lehetőségek is adottak, akkor mindenképpen. A közös élményekből kutyánk is sokat tanul, illetve a kapcsolatunk is fejlődik velük. Ugyanakkor, bár számos előnye van a közös nyaralásnak, nem mindenáron kell erőltetni. Gondoljuk végig, hogy kutyánk számára nem lesz-e kényelmetlen mondjuk a hosszú utazás, vagy bírja-e a melegebb klímát stb. Illetve, hogy számunkra is pihentető lesz-e az időtöltés, ha ő is ott van. Ha nem az igazi a helyzet, akkor érdemes inkább egy megbízható napközit vagy panziót keresni. Az idős kutyák utazásával kapcsolatos kérdésekre korábbi cikkünkben kaphatsz választ: Utazzunk-e idős kutyával, és ha igen, hogyan tervezzük az utat?

Ehet-e a kutya fagyit, jégkrémet?

Óvatos igen a válasz, de fontos, hogy körültekintőek legyünk! A kutyának alapvetően nincs szüksége fagyira, ahogy nekünk, embereknek sincs. A fagyit azért esszük, mert finom, és nem azért, mert egészséges. Ennek tudatában, természetesen, a kutyák esetében is tartsunk mértéket. Kerüljük az alábbi fagyi összetevőket:

  • xilit, édesítőszerek (cukormentes, mindenmentes fagyik)
  • csokoládé, kakaó, kávé
  • mazsola, szőlő (pl. puncs fagyi, vagy sütemény fagyik)
  • citrom, citrusfélék
  • chili, fűszerek stb.

A tejtermékek érzékenység függvényében hasmenést, gyomorpanaszokat okozhatnak. A kutyák is kaphatnak torokgyulladást, bár nem túl gyakori.

Minden kutya tud úszni?

A köztudatban az él, hogy a kutyák remek úszók, holott, nem mindegyikük született Hosszú Katinka. Vannak, akik rögtön ráéreznek, és természetes tehetségek, míg másokat meg kell tanítani úszni – és akkor sem biztos, hogy a víz lesz a kedvenc közegük. Az alkati különbségek miatt pedig vannak olyan kutyák, akik képtelenek hosszabb távon kitartóan úszni. Mély vízben, vagy ahol erős a sodrás (folyók, tenger, bányatavak stb.) fokozottan ügyeljünk a kutyánk biztonságára. Az úszómellény segíthet a kevésbé magabiztos, kisebb testű vagy idősebb kutyáknak is a felszínen maradni. Vízi sportoláshoz pedig nekik is „kötelező” a mentőmellény.

Mi a különbség a kettő között? Korábbi cikkünkből megtudhatod: Mentőmellény vs. úszómellény

Bővebben a biztonságos strandolásról és vízi sportolásról kutyákkal: Viharjelzések, vízisportok és vízbiztonság kutyával


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Ion Ceban @ionelceban: https://www.pexels.com/photo/black-chihuahua-walking-on-seashore-2877832/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...