Stresszhelyzetek, mentális és fizikai megpróbáltatások diétás támogatása

Hétköznapi életünkben számos inger, hatás ér minket, ugyanígy kutyáinkat is. Ezeket összefoglaló néven stresszhatásoknak nevezzük, mégpedig azért, mert a szervezetben a stresszreakcióra jellemző biokémiai és hormonális változásokat indítanak.

A klasszikus stressz „üss vagy fuss” reakciót vált ki, mely látványos, a legtöbb stresszhatás küszöbérték alatt maradhat, ezáltal látványos hatást nem vált ki, de a szervezeten belül megindulnak a megfelelő változások, melyeknek a szervezet egészére hatása van. Ha ilyen szemmel nézzük, a pozitív stressz is stressz, hiszen a felfokozott izgalmi állapot ugyanilyen reakciókat vált ki a szervezetben.

Melyek azok a helyzetek, ahol mentális vagy fizikai stresszhatásokkal kell számolnunk?

A kutya számára a hosszas koncentráció, tanulási szituáció illetve a kiállításon való részvétel mentális igénybevételt jelent. Fizikai stresszhatásokkal kell számolnunk minden állandó vagy hirtelen fokozott igénybevétel, munkavégzés során, műtéti beavatkozások, betegségek esetén, ivarzási időszakban, vemhesség, ellés és az utódnevelés időszakában. Hasonló mértékű igénybevétel lehet az extrém környezeti hatásokhoz való alkalmazkodás, akár kánikulában vagy hideg időjárásban. Vannak olyan helyzetek, melyek mind mentális, mind fizikai igénybevételt is jelentenek, mint egy munkaverseny, egy hosszú utazás, költözködés, panzióztatás vagy az új lakóhelyhez vagy új lakótársakhoz való alkalmazkodás.

Stresszhelyzetek

Milyen hatásokkal kell számolnunk stresszhelyzetek esetén?

A szervezetben felgyorsul a szabadgyök képződés, ez gyorsítja a sejtek öregedési folyamatát, ha nem avatkozunk közbe, az egész szervezet öregedését. Ez ellen a hatás ellen a táplálékkal bevitt antioxidánsokkal védekezhetünk, emellett pedig a sejtregeneráció támogathatjuk megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavak és magas biológiai értékű fehérjék biztosításával. Ahogy emelkedik az úgynevezett stresszhormonok szintje, megjelenhetnek stressztünetek, melyek látványosan az állat testbeszédében, viselkedésében, reakciókészségében nyilvánulnak meg rövid távon. Ha a hatás hosszabb ideig fennáll egyéb tünetek is megjelenhetnek, mint az étvágy változása, emésztőszervi problémák megjelenése, esetleg kényszeres viselkedésformák megjelenése. Emellett azonban a hosszútávú stressz hatással lesz a mikrobiom épségére is, hiszen már 2 órányi stresszhatás olyan endokrinológiai változásokkal jár, ami befolyásolja a bélműködést, ezáltal az emésztés hatékonyságát és a kiürülés gyorsaságát is, aminek következtében fokozott mikrobiom és tápanyag veszteség alakulhat ki. Emellett a szervezetben olyan biokémiai folyamatok is végbe mennek, melyek következtében az immunrendszer működése is zavart szenved, ehhez hozzájárul a mikrobiom eltolódása, mely még tovább nehezíti a megfelelő immunműködést. A rövid távú következményeket könnyen felismerjük, hiszen  a legtöbb esetben látványos emésztőszervi következményekkel jár, hosszú távon viszont akár a rendszeres vakcinázás hatékonysága is csökkenhet emiatt.

Stresszhelyzetek

Mit tehetünk a stresszhatások kiküszöbölése érdekében?

Az antioxidánsok, esszenciális zsírsavak és a jó minőségű tápanyagok, különösen a könnyen emészthető, jól értékesülő fehérje bevitele esszenciális. Azokban a helyzetekben, amikor számítunk fokozott stresszhatásra, nem javasolt a hirtelen étrendi változtatás az igénybevételt közvetlen megelőzően vagy közben, ellenben 10-14 nappal előtte meg lehet kezdeni a támogatást, akár támogató étrend bevezetésével. A mikrobiomra gyakorolt negatív hatásokat sem nehéz kivédenünk, hiszen rendelkezésünkre állnak bizonyítottan hatékony probiotikum készítmények erre a célra. Megelőző céllal a várható stresszhatás előtt néhány nappal, de akár egy héttel is megkezdhetjük az adagolását, majd a hatást követően még ugyanígy folytathatjuk. Abban az esetben, ha a stresszhatás elhúzódó, vagy már szemmel látható követkeményekkel is jár, szükséges lehet az étrendi változtatás is, erre rendelkezésre állnak az emésztőszervek működését támogató eledelek, és emellett a mikrobiom támogatását legalább 2, de inkább 4 hétig javasolt folytatni.

Ne felejtsük el, hogy mint sok más esetben is, a fokozatosság sokat segít, támogató táplálás és probiotikum adása mellett kutyánk könnyebben veszi az akadályokat, ha fokozatosan, egyre nagyobb terheléssel tesszük ki azoknak.

 

Dr. Márton Kinga

állatorvos

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...