Saját KB bal
Saját KB jobb

A Veteránügyi Minisztériumnak fel kell hagyni az állatkísérletek végzésével

Az amerikai Veteránügyi Minisztérium (Department of Veteran Affairs, VA) évek óta végez kísérleteket állatokon. Ezzel sok amerikai állampolgár sincs tisztában, pedig a kísérleteket az általuk befizetett adóból finanszírozzák. A hivatal 2021-ben a kongresszus előtt elismerte, hogy több kutatóintézete közül csak az egyikben közel ötmillió dollárt költöttek az adófizetők pénzéből állatkísérletek végzésére. A kongresszusi meghallgatások eredményeként megszületett a döntés ezzel kapcsolatban. A kongresszus elrendelte, hogy 2026-ig a Veteránügyi Minisztériumnak be kell szüntetnie az állatkísérleteket.

Megdöbbentő azonban, hogy a szigorú fellépésnek nem állatjogi vagy állatvédelmi oka volt. A Kongresszus a kiadásokat sokallta.

Bár Debbie Wasserman képviselő a képviselőház egyik albizottsági meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy „Büszkén mondhatom, hogy a Veteránügyi Minisztérium a következő két évben megszünteti az állatokon végzett kutatásokat. Szorgalmazzuk, hogy a Veteránügyi Hivatal találjon más tudományos módszereket a létfontosságú kutatások elvégzésére. Továbbá szüntesse meg az állatokon végzett káros kísérleteket.”

A szavak mögött azonban, sajnos, ott a szomorú valóság. Ha a költségek nem lettek volna zavaróak, senki sem avatkozott volna közbe az állatok érdekében. Mint kiderült, a kísérletek helyett kevesebb forrásból, alternatív módszerekkel is eredményre lehet jutni az esetek nagy részében. Ehhez képest, a VA 98 különböző létesítményében kutyákon, macskákon és főemlősökön végeztek folyamatosan kísérleteket. Ezek egy jó részét még el is fogják végezni, mivel a törvény hatálybalépését követően még két év türelmi idő áll rendelkezésre, hogy leálljanak az állatkísérletek végzésével.

Az sem tisztázott, hogy mi lesz a kísérletekben használt állatok sorsa. A White Coat Waste Project nevű szervezet még 2021-ben perelte be a Veteránügyi Minisztériumot. Akkor kiderült, hogy a  Veteránügyi Minisztérium legalább három létesítményben macskákon végzett kísérleteket.

„Egészséges macskákról van szó, amelyeket a VA a mi adóforintjainkból vásárolt kereskedelmi tenyésztőktől. Bevitték őket a laboratóriumba, bezárták egy apró ketrecbe, megcsonkították, megkínozták őket, vegyszereket fecskendeztek beléjük, megfojtották őket, majd megölték és felboncolták őket.” – nyilatkozta a CBS-nek Justin Goodman, a White Coat Waste Project érdekvédelmi és közpolitikai alelnöke.

Mindezzel, úgy tűnik, semmi gond nincs, csak az, hogy sokba kerül.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-lifestyle/va-stop-animal-experiments-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C56rZNrOSeB; Kép: Photo by Petrebels: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-cat-in-cage-12427934/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...