Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Ezért népszerűek a veleszületett betegségektől szenvedő kutyafajták

A rövidorrú kutyák, mint például a francia és angol bulldogok annak ellenére népszerűek, hogy súlyos veleszületett betegségekkel küzdenek.

Magyar kutatók arra keresték a választ, hogy mi lehet ennek a jelenségnek az oka. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a rövid orrú kutyák kedvelői, habár tisztában vannak a veleszületett egészségügyi problémákkal és a legjobbat szeretnék a kutyusaiknak, valószínűleg kisebb jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a betegségeknek.

A francia és angol bulldogok az Egyesült Államokban és Európában is a legnépszerűbb fajták közé tartoznak, de a mopszok és boston terrierek is hatalmas rajongótáborral rendelkeznek. Miközben tudjuk, mennyi veleszületett egészségügyi problémával küzdenek ezek a fajták. Legalább a felük légzési nehézségekkel küzd, gyakoriak a szembetegségek, és több mint nyolcvan százalékuk császármetszés nélkül nem tudja világra hozni utódait. A rövid orrú kutyák átlagosan három-négy évvel rövidebb ideig élnek, mint amit a testméretük alapján várnánk. A francia bulldogok várható élettartama mindössze négy és fél év.

De miért ennyire népszerűek mégis ezek a betegségekkel terhelt kutyafajták?

” Korábban azt figyeltük meg, hogy a rövid orrú fajták hajlamosabbak szemkontaktust létesíteni az emberekkel. Feltételeztük, hogy a gazdák számára vonzó ez a tulajdonságuk. Arra is gondoltunk, hogy talán a gazdák nem ismerik a fajták veleszületett betegségeit” – mondta Bognár Zsófia, az ELTE Etológia Tanszékének doktorandusza, az Applied Animal Behaviour Science című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Tisztában vannak a betegségekkel

A kutatók egy online kérdőívben 25 képpárt mutattak kamera felé néző és tekintetüket elfordító kutyákról. Felmérték, hogy a válaszadók kedvelik-e a rövid orrú kutyákat, ismerik-e a jellemző betegségeiket és a személyiségüket. A felmérésben 1156 ember vett részt. Néhány eredmény kimondottan meglepte a kutatókat. Azok, akik pozitívan viszonyultak a rövid orrú kutyákhoz, véletlenszerűen választottak a képek között. Tehát nem az számított, hogy a rövid orrú kutyák hajlamosak-e szemkontaktust kialakítani.

A kamera felé néző képeket jobban kedvelő válaszadók általában társaságiak, könnyen barátkoznak és képesek belehelyezkedni mások helyzetébe, nézőpontjába. Érdekes módon a rövid orrú kutyák kedvelői ismerték a legjobban a jellemző betegségeket. Összességében a válaszadók 99 százaléka kapcsolta össze a rövidfejűséget légzési nehézségekkel, 90 százalékuk nehézelléssel, 61 százalékuk szaruhártya fekéllyel. Csak néhány válaszadó volt, aki kevesebb mint négy betegséget társított ezekhez a kutyához. Tehát a rövidfejűséggel kapcsolatos veleszületett betegségeket és azok következményeit pontosan ismerték.

Fiatalok és inkább nők

A kutatási adatok alapján a rövid fejű kutyák kedvelői általában fiatalok, alacsonyabb végzettségűek és kevesebb tapasztalatuk van a kutyatartással kapcsolatban. Inkább nők és gyerekek kedvelik őket. A rövid fejű kutyákat kedvelők magasabb szintű érzelmi empátiával rendelkeznek, tehát hajlamosabbak más élőlények szenvedését átérezni. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy hiába ismerik a rövid orrú kutyák kedvelői a fajták veleszületett betegségeit, ez nem tántorítja el őket attól, hogy továbbra is szeressék ezeket a kutyákat.

” Sok országban folyik felvilágosító kampány a rövid orrú fajták betegségeiről. De a növekvő népszerűségükből látható, hogy ezek nem túl eredményesek. Egyértelmű, hogy az egészségi problémák felsorolása nem tántorítja el az embereket attól, hogy ezeket a kutyákat megvásárolják. Ehelyett, azt kellene hangsúlyozni, hogy az egészségi problémákat nem szabad normális vagy elfogadható jellemzőnek tekinteni, mert ezek gyakran fájdalmat okoznak a kutyáknak. A kutyatartóknak azt is tudatosítaniuk kell, hogy a választásukkal jelentős szerepet játszanak a kutyafajták egészségének alakításában” – mondta Bognár Zsófia.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE Etológia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...