Mentőmellény vs. úszómellény

Mi a különbség? Mikor, melyiket válasszuk? Hol vásároljunk?

Ha végre itt a nyár és meleg az idő… az ember és négylábú társa legszívesebben a strandra vagy vízpartra kívánkozik. A felhőtlen kikapcsolódás alatt sem feledkezhetünk meg azonban a biztonságról! Az alábbiakban fényt derítünk rá, hogy milyen típusú mentőmellény vagy úszómellény milyen körülmények között és milyen kutyáknak való. Illetve adunk pár tippet  a beszerezéssel kapcsolatban is.

Elöljáróban annyit leszögeznénk, hogy minden kutya más, ezért eltérő igényeik lehetnek. A mellény választásánál pedig figyelembe kell vennünk a körülményeket is: míg egy kutya remekül elvan mellény nélkül is a Balaton déli partján a sekély vízben, ha például kievezünk vagy kihajózunk, már érdemes mellényt adni rá. Ugyanez igaz, ha a tengerben vagy folyóban úsztatunk, hiszen itt jóval erősebb a hullámzás. 

Mentőmellény vagy úszómellény?

Fontos tisztázni, hogy mi a különbség a mentőmellény és az úszómellény között. Ez alapján könnyen eldönthetjük, hogy mikor, melyik lesz a megfelelő számunkra.

A kutya mentőmellény hasonlít a klasszikus emberi mentőmellényre. Az úgynevezett ultra buoyancy hab révén fenntartja a kutyát a víz felszínén akkor is, ha egyáltalán nem tud úszni. A mentőmellényeken található egy fogantyú is, amellyel szükség esetén könnyen kihúzhatjuk a kutyát a vízből. Ezen felül alap kellék még a D-gyűrű, lehetőség szerint fémből, amelyhez pórázt kapcsolhatunk.

Az úszómellény esetében a biztonság mellett a kényelem is fontos szempont. Ezeket a mellényeket – a nevükből is sejthető – úszáshoz fejlesztették ki. Bár fenntartja a kutyát a vízen, nem a vízi biztonság az elsődleges funkciója. Az illeszkedésnek és a vékonyabb anyagnak köszönhetően viszont kényelmesebb viselet jól úszó kutyák számára, akár szabad vízi, akár medencés úszáshoz.

Létezik még olyan neoprén hibrid mellény is, amelyek mindkét funkciót be tudja tölteni. Kivehető betétekkel mentőmellénnyé alakítható, de ha fontos a mozgásszabadság, akkor ezeket el lehet távolítani. A háton lévő fogantyú pedig segít, hogy kiemeljük vagy emeljük a kutyát  – akár hidroterápiás foglalkozás alkalmával.

Az illeszkedés szempontjából fontos, hogy a mellények több ponton rögzíthetők legyenek. Fordítsunk figyelmet a beállításra, és használat előtt és közben ellenőrizzük, hogy a hevederek jól tartanak-e.

Mikor melyik mellény megfelelő?

A fentiekből következik, hogy ha a vízi biztonság az első számú szempont, akkor a mentőmellény a megfelelő választás. Vízi sportokhoz, hajóra, vitorlázáshoz – ahol a kutya a vízbe eshet – erre van szükség. Minden olyan esetben, amikor az emberek számára mentőmellény használata javasolt vagy kötelező, adjunk a kutyánkra is mentőmellényt, így baj esetén ő is biztonságban lesz.

Az úszómellény akkor jó választás, ha a sekély partról fokozatosan úszik be a kutya. Tengeren vagy erősebb hullámok esetén segíti a kutyát a felszínen maradni, és nem akadályozza a szabad mozgásban, úszásban. Segítség lehet még olyan fajtáknak az úszástanulásban, akik alkatukból adódóan nehezebben maradnak a víz felszínén.

Hidroterápia esetében vagy uszodai foglalkozásokhoz kérjük a terapeuta segítségét a mellény kiválasztásához.

Honnan szerezzük be?

A mellények árában hatalmas különbségekkel találkozhatunk – kis méretben pár ezer forinttól akár húszezer forintig is számolhatunk vele, nagytestű kutyák esetében ez még több is lehet. A vásárlásnál mérlegeljük viszont, hogy a kutyánk biztonsága, adott esetben egészsége, élete múlhat azon, hogy a mellény megfelelően működik vagy sem.

Csak megbízható márkák minősített termékeit válasszuk. Az olcsóbban, ismeretlen gyártóktól rendelhető termékeket felejtsük el, mert ezek esetében semmilyen garanciát nem kapunk arra, hogy ténylegesen funkcionális terméket kapunk a pénzünkért.

Figyeljünk a méretválasztásra! Csak a megfelelő méretű és jól beállított mentő- vagy úszómellény nyújt megfelelő védelmet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Guy Kawasaki from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...