Viharjelzések, vízisportok és vízbiztonság kutyával

Ahogy hazánkban lendületesen fejlődik a kutyás nyaralás, egyre több helyen várják a kutyásokat kifejezetten kutyás szolgáltatásokkal. Nyáron ezek közül érthetően a kutyás strandok, és ehhez kapcsolódóan a kutyás vízisport- és fürdőeszköz kölcsönzési lehetőségek talán a legnépszerűbbek. Egyre több helyen bérelhetünk vízi sporteszközöket, strandeszközöket kutyáinkkal együtt is. De mi a helyzet a vízbiztonság terén?

Az erre vonatkozó biztonsági szabályozás azonban még gyerekcipőben jár, ezért fontos, hogy gazdiként pontosan ismerjük a vízbiztonság alapvető szabályait, hogy egy esetleges vészhelyzetben is megóvhassuk saját és kutyánk testi épségét. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a vízi eszközök használatáról, a vízbiztonság alapjairól és pár praktikus jó tanáccsal is igyekszünk segíteni.

Vízisportok, sporteszközök

Magyarország vizein számos sporteszköz és úgynevezett fürdőeszköz használatára, kölcsönzésére van lehetőség. Ezek közül a hét méternél hosszabb, 10 lóerősnél erősebb motoros járművek vezetése vízijártassági engedélyhez kötött, amelynek a megszerzéséhez többek közt a vízbiztonság alapjait is el kell sajátítani. Az ennél kisebb motorcsónakok, jet-skik, valamint a vízibicikli, SUP deszka, kajak, kenu, evezős csónakok és egyéb változatos eszközök bárki számára elérhetők egy vízparti nyaralás során.

Hivatalosan minden ilyen eszközön 14 év alatti gyermekek számára kötelező, de úszni nem tudó felnőttek számára is ajánlott a mentőmellény, illetve minden „utas” számára biztosítani kell az eszközön megfelelő számú és méretű mellényt. A legjobb kölcsönzőkben egyéb mentést segítő eszközöket is adnak, pl. mentőövet vagy patkót, de sajnos olyan is előfordul, hogy mindenféle eszköz nélkül adják ki a sporteszközöket. A kutyák számára pedig akkor elérhető mentőmellény, ha a gazdi visz magával. Nem beszélve arról, hogy a vízpartokon bárki bemehet a vízbe a saját felfújható SUP deszkájával, kajakjával, amelyhez többnyire a mentőmellényt már nem veszik meg.

Biztonság a vízen

De mi baj történhet egy vízibiciklin vagy egy SUP-on? Erről a vízimentők tudnának mesélni, de nem ritka, hogy egy-egy tragédia híre a nagyközönséghez is eljut. Csak az idei szezonban eddig 300 ember életét mentették meg a vízimentők a Balatonon. Közöttük voltak vitorlások, szörfösök, de úszók és vízibiciklisek is. Arról nincs pontos adat, hogy hány kutya volt érintett a balesetekben, de az sajnos biztos, hogy minél több kutyát viszünk ki a vízre, annál nagyobb az esélye, hogy négylábú társaink bajba kerüljenek.

Ezzel nem azt mondjuk, hogy ne űzzetek vízisportokat együtt, csak azt, hogy felelősséggel, biztonságosan tegyétek!

Egy hirtelen támadt viharban könnyen, egyik pillanatról a másikra változhat meg az időjárás, és a nyugodt vízen biztonságos eszköz irányíthatatlan lélekvesztővé válik. Akit ért már akár „csak” 40 km/h-s szél is a Balatonon, pontosan tudja, hogy a kontroll onnantól nem az ő kezében van. Az elmúlt napok viharai pedig ehhez képest 80 – 90 km/h-s széllel jártak. Még egy jól úszó kutya számára is fárasztó és kétségbeesett küzdelem a hullámokkal való harc nyílt vízen. Azt pedig felejtsük el, hogy a vízbe esve ki tudjuk menteni a kapálózó, ijedt kutyát. A saját és kutyánk biztonsága érdekében gondoskodjunk számára is mentőmellényről. A biztonság a legfontosabb! Sok gazdi szerint a mentőmellény kényelmetlen a kutya számára, és elrontja a szórakozást, de ez csak megszokás kérdése. Ha véletlenül beesik a vízbe és elmerül, az sokkal nagyobb ijedséget okoz, ami maradandó félelmet is okozhat. Na, az elrontja a szórakozást.

Viharjelzések

A vízi eszközök biztonságos használata érdekében fontos, hogy ismerjük és felismerjük a viharjelzéseket. A Tisza-tónál öt, míg a Balatonnál 36 viharjelző lámpa tájékoztat egy esetleges közeledő viharról.

Alapfokú viharjelzésről beszélünk, ha a következő órában a széllökések ereje várhatóan nem haladja meg a 40 – 45 km/h-s sebességet (erős széllökések). Ilyenkor a viharjelző lámpa nem ad le fényjelzést.

Elsőfokú viharjelzés esetén a következő órában 45 km/h-nál erősebb, de 60 km/h-t meg nem haladó széllökések várhatóak. A viharjelző lámpa percenként 45-öt villan. A parttól legfeljebb 500 méteres távolságban szabad tartózkodni. Ilyenkor a gumimatrac, gumicsónak, SUP és egyéb felfújható, nehezen irányítható eszközök használata már nem biztonságos.

Másodfokú viharjelzés akkor lép érvénybe, ha a következő órában viharos erejű (65 km/h-t meghaladó) széllökésekre számíthatunk. Másodfokú viharjelzés esetén a vitorláshajók kivételével mindenkinek el kell hagynia a vizet! Beleértve a fürdőzőket is. Fontos tudni, hogy heves vihar esetén közvetlenül a vízfelszín felett egy kb. 90% páratartalmú levegőréteg alakul ki, amelyben szinte lehetetlen lélegezni. Ez éppen az a sáv, amelyben a kutyánk feje található úszás közben. Fontos tehát, hogy kutyáinkat kiparancsoljuk a sekély vízből is!

Pár gyakorlati tanács

  • Legyen a csónakban, vízibiciklin mindenki számára megfelelő méretű mentőmellény. 14 éven aluli gyerekek, úszni nem tudó felnőttek és a kutyák viseljék is a mellényt!
  • Ha a kutyád vízbe esik, a csónakból, deszkáról próbáld kimenteni. A mentőmellény segít, hogy könnyen ki tudd emelni.
  • Felhevült testtel ne merülj a vízbe, fokozatosan hűtsd le magad, mielőtt beugranál. Ugyanez vonatkozik a kutyákra is!
  • Mindig figyeld az időjárás-előrejelzést és a viharjelző lámpákat.
  • Legyen nálad vízhatlan tokban mobiltelefon! Ha bajba kerülsz, vagy bajba kerültet látsz, hívd a 112-t.
  • A telefonodra tölts le radarképet vagy más időjárás-előrejelző alkalmazást, így láthatod, ha vihar közelít.
  • Ha elviszi a szél a gumimatracot, gumicsónakot, ne ússz utána! Mielőbb hagyd el a vizet, segíts kutyádnak a kiúszásban.
  • Ha bajba kerültök, őrizd meg a nyugalmadat és hívj mielőbb segítséget!

Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...