Saját KB bal
Saját KB jobb

Szüksége van a kutyáknak probiotikum kiegészítőkre?

Antibiotikum kúra alatt vagy azt követően, illetve gyomor panaszok esetén a probiotikum készítmények adása javasolt. Nem csak az emberek, hanem a kutyák számára is. Hiszen a probiotikumok segítenek helyreállítani a bélmikrobiom (köznyelven: a „bélflóra”) egyensúlyát. Ezzel pedig nem csak az emésztést javítják és a gyomorpanaszokat szüntetik meg.

A belekben nem csak a táplálék feldolgozása zajlik, hanem itt található az aktív immunvédelemben részt vevő baktériumok jelentős része is. Ezen kívül, a legújabb kutatások szerint az úgynevezett bél – agy tengelyen keresztül bélben található mikroorganizmusok közvetlen kapcsolatban állnak a központi idegrendszerrel. Így részt vesznek nem csak az éhség és a jóllakottság érzés szabályozásában, de hatással vannak a hangulatra, az érzelmekre és a kognitív folyamatokra is.

Fontos tehát, hogy megőrizzük a bélflóra egyensúlyát, hiszen az közvetlen hatással van a kutyánk közérzetére és egészségére. Azonban egy egészséges kutya esetében ez egy önszabályozó rendszer, amely jól működik, ezért nem szükséges közbeavatkozni. Azaz, ha minden rendben van, akkor nincs szükség probiotikum kiegészítők alkalmazására.

Akkor lehet fontos ezek adása, ha kutyánk immunrendszere próbára van téve, például fertőzés, gyulladás, vagy mondjuk az évszakváltások során. Illetve, ha fokozott stressznek van kitéve (költözés, kevés testmozgás, műtét vagy orvosi beavatkozás, új családtag, örökbefogadás, táp váltás, stb.). Ilyen esetekben a bélmikrobiom egyensúlya felborulhat, és a „jó” baktériumok száma lecsökkenhet.

Ha probiotikum pótlásra van szükség, akkor választhatunk a kifejezetten kutyák számára készített kiegészítők közül. Betegség, gyógyszeres kezelés mellé legtöbbször az állatorvosok is javasolnak valamilyen készítményt. Ha szívesen illesztenénk be a kutyánk étrendjébe probiotikumokat természetes forrásból, az alábbi élelmiszerek természetes formában tartalmazzák ezeket a hasznos mikroorganizmusokat:

  • joghurt, kefir
  • tejsavas erjedéssel tartósított zöldségek (pl.: természetes savanyú káposzta vagy kovászos uborka, mely nem tartalmaz mást, csak sót és a zöldséget!)
  • zöld pacal

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-nutrition/dog-probiotics; Kép: Photo by Ylanite Koppens: https://www.pexels.com/photo/adult-white-and-black-jack-russell-terrier-612813/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...