Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan váltsunk új eledelre?

Az új eledelre történő váltás sokszor mumus lehet a gazdik számára. Pedig előfordulhat, hogy a bevált vagy éppen kevésbé bevált eledelt el kell hagyni, és újat kell bevezetni. Ennek oka lehet allergia, emésztési probléma, vagy egyéb egészségügyi ok, de az is, hogy jobb minőségű, tisztább eledelre szeretnénk váltani. Akárhogy is, az alábbi tanácsok segítségével könnyebben és kevesebb megrázkódtatással válthatunk másik eledelre.

A türelem rózsát terem

Fontos leszögezni, hogy az új eledelre váltás – legyen szó kutyatápról, nyersezésről vagy bármilyen más táplálási irányzatról, – nem megy egyik napról a másikra. Többnyire. Ha kutyánk már régóta változatosan étkezik, és remek gyomra van, akkor valószínűleg nem okoz gondot a váltogatás. Ha azonban huzamosabb ideje egy étrenden él, akkor időbe telik, amíg hozzászokik az újhoz.

Három gyógynövény, amely segíthet a nyersetetésre váltás idején

Ennek oka, hogy a bélmikrobiom (közismertebb nevén a bélflóra) összetétele alkalmazkodik a táplálkozáshoz. Olyan baktériumok élnek és virulnak, amelyeknek rendszeresen jut táplálék, míg azok, amelyek kevesebb, vagy semennyi táplálékot sem kapnak, lehet, hogy nem is találhatóak meg. Minél változatosabb a táplálék, annál változatosabb a bélmikrobiom. Az egyféle tápon élő kutyák esetében azonban idő kell, hogy a megfelelő baktériumok akcióba lépjenek – és amíg ez nem történik meg, addig hányás, hasmenés, viszketés és egyéb problémák kísérhetik a folyamatot, ezért fontos, hogy időt adjunk a váltásra.

Fokozatosság

Az új eledelre váltás körülbelül 2-3 hetes folyamat. Ez alatt az idő alatt fokozatosan vezetjük be az új étel(eke)t és hagyjuk el a régit. Az első napokban maximum 5-10%-ban adjunk az új eledelből, és csak akkor emeljünk az adagon, ha nem tapasztalunk problémát. Ha minden rendben van, akkor naponta 5-10%-ban cseréljük a régi eledelt az újra.

Ne szemre cseréljünk, hanem kalória alapján! Például, ha a régi tápból 300 g volt a napi adag, az új tápból viszont csak 270 g az ajánlott mennyiség, akkor értelemszerűen 30 g régi táp helyett csak 27 g új tápot adjunk, ha nem szeretnénk, hogy kedvencünk versenytempóban kezdjen tömeget növelni.

Rutin

Az új eledelre váltás megviselheti a kutyákat, hiszen az emésztőrendszerüknek át kell állni. Ezért igyekettünk arra törekedni, hogy a váltás idején minden másban megmaradjon a rutin. Ezzel segíthetünk megelőzni a hasmenésből, szorulásból akadó problémákat is.

Probiotikum

Segíthetünk a bélmikrobiomnak az alkalmazkodásban egy jól megválasztott probiotikum készítménnyel. Ma már folyadék, por, kapszula és paszta formájában is kaphatók ezek a készítmények. Könnyen adagolhatóak, és nemcsak az antibiotikumos kezelés, de az új eledelre történő váltás során is támogatják a bélmikrobiom egyensúlyát.


A fentiek nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Ha egészségógyi okból váltunk új eledelre, kövessük az állatorvos utasításait!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Mary Nikitina: https://www.pexels.com/photo/happy-woman-petting-dog-in-field-7790876/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...