Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Tömegesen pusztulnak a kék pingvinek Új-Zélandon

A kék pingvin vagy más néven törpe pingvin (Eudyptula minor) Ausztrália déli és délkeleti partjain, valamint Új-Zélandon él. Ők a világ legkisebb pingvinei, Új-Zélandon igazi látványosságnak számítanak az északi partok mentén. Szürkületkor jellegzetes, kissé görnyedt battyogással ugrálnak felfelé a dűnéken.

A kis pingvineket az ország természetvédelmi minisztériuma most a veszélyeztetett kategóriába sorolta, miután tömegesen kezdtek el pusztulni a partok mentén. Csak az elmúlt hónapban a Ninety Mile Beachen 183 halott pingvint, a Cable Baynél több mint 100, már bomlásnak induló tetemet fedeztek fel. Május végén, szintén a Ninety Mile Beachen 109 halott pingvint találtak, május közepén pedig negyvenet egy közeli partszakaszon.

Egyelőre nem tudni az okát

2022 május eleje óta több mint 500 halott pingvint mosott partra a víz. A minisztérium vezető kutatási tanácsadója, Graeme Taylor szerint pontos számot nem lehet tudni, mert néhányat az emberek fedeztek fel és temettek el. A madarak tetemeit megvizsgálták, elsősorban betegségeket, mérgeket kerestek szervezetükben.

Az vizsgálatok eredményei szerint azonban a pingvinek éhen haltak. Az összes vizsgált tetem súlyosan alultáplált volt. Normál esetben a súlyuk 800 és 1000 gramm között van, a halott pingvinek ennek nagyjából a felét nyomták. Nem volt rajtuk testzsír, izomzatuk elsorvadt. A kevés zsírréteg miatt hipotermiában is elpusztulhatnak, mert alámerüléskor nincs, ami meggátolja a szervezet kihülését.

Az óceán melegedése az oka

A pingvinek nagy valószínűség szerint azért nem jutnak táplálékhoz, mert  a klímaváltozás miatt túl meleg lett az óceánok vize az általuk fogyasztott halak számára. Már hat egymást követő évben jelentenek a történelem során feljegyezett legmagasabb óceáni hőmérsékletet, amely kihatással van az óceánok ökoszisztémájára. Ahogy a vízhőmérséklet emelkedik, a kis halak mélyebbre vándorolnak, hogy hűvösebb vizeket keressenek. A kék pingvinek maximum 20-30 méterre tud lemerülni, ezt a szintet pedig már valószínűleg elhagyták azok a halak, melyek a táplálékuk nagy részét jelentették.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife, Twitter, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...