Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet egy kutya allergiás a macskákra?

A rövid válasz: igen. Egy kutya is lehet allergiás a macskákra. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is érzékenyek lehetnek különböző allergénekre. És, szintén hozzánk hasonlóan, ezek közé a macskák szőrszálai is beletartoznak. Persze, a sok más dologgal együtt, amelyek a kutya környezetében vagy táplálékában találhatóak.

Ha allergiás tüneteket észlelünk a kutyánkon, forduljunk állatorvoshoz. A gyakori tünetek közé tartozik a folyamatos viszketés és a gyulladt bőr, de a nyálkahártyák duzzanata, viszketése is. Gyanú esetén állatorvosi vizsgálat erősítheti meg, hogy allergiás-e a kutya, és pontosan mire.

Az allergia meglehetősen gyakori a kutyáknál. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is allergiásak lehetnek a környezetükben található sokféle allergénre. Beleértve a macskákat is. A legtöbb allergiás kutyánál a viszkető bőrrel járó tünetek valamilyen kombinációja jelentkezik, bár a konkrét tünetek kutyánként eltérőek lehetnek. Kihívást jelenthet annak kiderítése, hogy valójában mire allergiás a kutya, ha egyáltalán allergiás, és egyes esetekben nem lehet azonosítani egy adott allergént.

A kihívás része az is, hogy ugyanazok a tünetek, mint a viszkető bőr, a bőrpír és/vagy a szőrhullás, számos más bőrbetegségnek is jelei lehetnek. Utalhatnak fertőzésre, paraziták jelenlétére (például bolha) és/vagy hormonális problémákra. Fontos, hogy először ezeket az okokat zárjuk ki, mivel ezek kezelése nagyon eltérő módon történik. Bár lehetséges, hogy egy kutya allergiás a macskákra, vagy más allergénekre, fontos, hogy az állatorvossal módszeresen együttműködve először ezeket az egyéb okokat zárjuk ki.

Az allergia leggyakoribb tünetei:

Viszketés: Az allergiás kutyák általában viszketnek. Lehet, hogy vakarják, nyalogatják, harapdálják és rágják a bőrüket. Az is előfordul, hogy a testüket a bútorokhoz vagy a padlóhoz dörzsölik, hogy megnyugtassák a bőrüket. Egyes esetekben ez a bőrük sérüléséhez, például hotspotok vagy granulómák megjelenéséhez is vezethet.

Gyulladt bőr: A bőr vörösnek tűnhet, különösen olyan területeken, mint a mancsok, a fenék körül, a hónaljban és/vagy a lágyéktájékon.

Megszállott nyalogatás: Az allergiás kutyák a viszketés miatt általában megszállottan nyalogatják és rágják a szőrüket és a mancsaikat.

Visszatérő fülgyulladások: Az allergiás kutyák közel felének van fülgyulladása egy-egy fellángolás során. A kutya dörzsölheti vagy vakarhatja a fülét, és a fül vörös, nedves és/vagy rossz szagú lehet. Ez utóbbi fertőzés jelenlétére utal.

Tüsszögés és könnyező szemek: Ezt gyakrabban tapasztalják az emberek környezeti allergiák esetén. Kutyáknál ritkábban fordul elő, de egyeseknél szintén tapasztalhatók ezek a tünetek.

A leggyakoribb allergének

Bár a kutyák sokféle dologra lehetnek allergiásak, beleértve a macskákat is, ez nem tartozik a gyakori esetek közé. A kutyák leggyakoribb allergénjei közé tartoznak a pollenek, a poratka, a penészgomba, a bolhanyál és az élesztőgombák. Ezeken kívül bizonyos élelmiszerek (egyes komponensei) is allergizálhatnak. Ezek elsősorban fehérjék, amelyek például a csirke- és marhahúsban, a tejtermékekben és a gabonafélékben találhatók.

Érdekesség, hogy nem csak a macskákra, de az emberekre is allergiásak lehetnek a kutyák. Egyes nagyon ritka esetekben az emberi nyál vagy korpa okoz allergiás reakciót.

A leggyakoribb allergénekre létezik vizsgálat, amit gyanú esetén az állatorvos rendel el.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-health/can-dogs-be%E2%80%93allergic-to-cats?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C6EvIRGRqbl; Kép: Photo by Chevon Rossouw: https://www.pexels.com/photo/photo-of-grey-tabby-kitten-lying-down-2558605/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...