Saját KB bal
Saját KB jobb

3+1 tavaszi immunerősítő tipp neked és a kutyádnak

Tavasszal új életre kel a természet, szinte szomjazzuk a nagy sétákat, a friss levegőt. Ugyanakkor, a téli megvonásos időszak után az immunrendszerünk tartalékai gyakran kimerülnek. Különösen, ha télen bekuckóztunk és kevesebb időt töltöttünk a természetben, esetleg betegségen is átestünk. Ez igaz a kutyánkra éppúgy, ahogy ránk. A tavaszi fáradtságot megelőzendő ránk fér egy kis természetes immunerősítő kúra. Ehhez szeretnénk olyan természetes megoldásokat javasolni, melyeket kutyánkkal együtt bátran alkalmazhatunk.

Zöld, sárga, piros, lila…

A színek nem csak a hangulatunkra hatnak pozitívan. A friss, színes élelmiszerek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek segítségével feltölthetjük a kiapadt készleteinket. Bár széles közben elérhetők komplex immunerősítő készítmények, a természetes, friss élelmiszerek is remek forrásai az immunrendszert támogató nyomelemeknek és ásványi anyagoknak.

A zöldek közül a brokkoli, a zöld fűszernövények, mint a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó vagy a koriander remek választás lehetnek, de kis mennyiségben egyéb zöld leveles növény is kerülhet például kutya smoothie-ba.

Próbáld ki például ezt a receptet: Smoothie kutyáknak

A sárga szín, a napfény és az energia színe, egy kevés sárga kaliforniai paprika, kurkuma vagy gyömbér remek vitalizáló, immunerősítő hatással bír.

Piros és lila – itt egyértelműen az antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsöké a főszerep! Áfonya, vörös áfonya, valamint málna, eper, ribizli – frissen, de akár fagyasztva is. Ne feledkezzünk meg a kutyánk számára fontos belsőségekről sem. A vörös tematikában jusson eszünkbe a máj, amely tápanyagokban rendkívül gazdag, koncentráltan tartalmaz fontos nyomelemeket és vitaminokat, ezért szuper immunerősítő.

Böjt és detox

A tavaszi megújuláshoz hozzá tartozik nem csak az új, tiszta tápanyagok bevitele és az új energiák magunkba szívása, de a régitől való megszabadulás is. Erre ideális a böjt vagy a méregtelenítés. Természetesen, nem arról van szó, hogy éheztessük a kutyánkat vagy magunkat. Inkább egyfajta súlypont váltásról, amikor célzottan górcső alá vesszük, hogy melyek azok az ételek vagy szokások, amelyektől megszabadulva jobban éreznénk magunkat.

Törekedjünk a több friss, egészséges, esetleg háztáji vagy bio élelmiszer fogyasztására. A mennyiség helyett a minőségre helyezzük a hangsúlyt. 

Ha felszaladt pár kiló (kutyánk esetében deka) a télen, akkor tiszta élelmiszerekkel, a nasik elhagyásával igyekezzünk ezektől megszabadulni. A TV, netflix és telefon böjt is előnyös lehet számunkra és kutyánk számára egyaránt! Nézzük meg, ténylegesen mennyi időt töltünk ezekkel, és ha soknak találjuk, keressünk olyan elfoglaltságot, amely kikapcsol és feltölt. A séta, a kutya masszázs, esetleg egy új közös sport mind-mind segít abban, hogy jobban érezzük magunkat.

A máriatövismag-olaj remek méregtelenítő, májvédő. Érdemes beiktatni az immunerősítő kúrába, ha kedvenced gyógyszert szed (a gyógyszeres kullancs- és külső élősködők elleni védelem is ide tartozik!).

Belső világunk

Itt most nemcsak a lelki, hanem a tényleges, biológiai belső világra gondolunk. A bélmikrobiom, számtalan organizmus otthona, az immunrendszerünk egyik központja. Az aktív immunsejtek több mint 90%-a lakik a bélflórában. Így a tavaszi immunerősítő kúra nem lenne teljes, ha megfeledkeznénk róluk.

A bélmikrobiom hasznos baktériumainak tápláléka a mi táplálékunk. Így a rostokban gazdag, tiszta táplálék az első lépés, hogy segítsük őket. A második lépés lehet a célzott támogatás, például bélflóra regeneráló, támogató készítményekkel. A pro- és prebiotikus élelmiszerekről se feledkezzünk meg! A csírák, a natúr joghurt vagy kókuszgurt jótékonyan hathatnak az egészséges bélflóra erősítésében.

Természet

Táplál és feltölt, ugyanakkor olyan kapcsolódást tesz lehetővé, amely megnyugtat és harmóniába hoz minket magunkkal és kutyánkkal is. Bár a városi ember sokszor elszakadt a természettől, a kutyánk olyan kapocs, akinek segítségével közelebb kerülhetünk hozzá.

Menjünk ki az erdőbe, a hegyekbe, a rétre! Merüljünk el a természetben, hagyjuk, hogy a kutyánk vezessen minket – lassuljunk le, bóklásszunk, nézzük meg közelebbről a dolgokat. Ez a fajta séta segít, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal és ezzel erősítjük az immunrendszerünket is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
A fent leírtak nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Mielőtt bármilyen készítményt, élelmiszert adnánk a kutyánknak, kérjük ki az állatorvos tanácsát.
Forrás: https://www.mypetnutritionist.com/post/10-top-foods-for-your-dogs-immunity; Dog’s Naturally Magazine; Dr. Karen Becker és Rodney Habib: Forever Dog; Kép: Photo by Ron Lach from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...