Saját KB bal
Saját KB jobb

C-vitamin – Mikor lehet rá szüksége a kutyának, és milyen természetes forrásai vannak? – 1. rész

A C-vitamin annyira alapvető az emberi egészség megőrzésében, hogy talán nincs is olyan ember, főleg nem Szent-Györgyi Albert hazájában, aki ne szedné, legalább télen. Az iskolában azt is megtanultuk, hogy a citrusfélék, elsősorban a citrom a C-vitamin forrása. Ha megfázunk, vagy kerülget a betegség, rögtön jöhet is a citromos tea. Az talán kevésbé közismert, hogy ez a vitamin antioxidáns hatású. Számos olyan előnye van, amely segíthet az egészségünk megőrzésében, a városi életmód káros hatásainak csökkentésében.

Ezek a hatások a kutyáinkat is nap mint nap érik, ezért logikusan felmerül a kérdés, hogy vajon szükségük van-e rendszeres C-vitamin pótlásra? És ha igen, a citrom helyett miből kaphatják meg a szükséges mennyiséget?

C-vitaminra szükség van a kalcium és a vas képződéséhez, az immunrendszer erősítéséhez és a mellékvese működéséhez. Egy egészséges kutyának nincs szüksége rendszeres C-vitamin pótlásra, és nem is javasolt „nem árthat” jelszóval C-vitaminnal tömni kedvencünket. Vannak azonban olyan esetek, amikor jól jöhet egy kis plusz.

Szabadgyökök, környezeti tényezők

Ahogy az előbb említettük, a C-vitamin egy antioxidáns. A szabad gyökök semlegesítésével javítja a kutya immunrendszerét. A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek párosítatlan elektronokkal rendelkeznek. Mivel instabilak, céljuk, hogy stabil szerkezetűvé váljanak. Ezt pedig úgy teszik meg, hogy elektronokat „lopnak” más molekuláktól. Ezáltal újabb szabad gyökök keletkeznek, amelyek a folyamat során károsítják a sejteket, a DNS-t és a fehérjéket. A sérült sejtek pedig korai öregedéshez és krónikus egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ezek jellemzően a rák, gyulladásos betegségek, autoimmun betegségek, stb.

A szabad gyökök természetes módon keletkeznek, és jelen vannak a kutya (és az ember) szervezetében. Azonban, ha az egyensúlyuk felborul, akkor szükség lehet nagyobb mennyiségű antioxidáns bevitelére, amely képes megkötni a szabadgyököket. A szabadgyök-képződést erősíthetik környezeti hatások is, úgy mint a passzív dohányzás, a szmog (ennek kutyáink intenzívebben ki vannak téve mint mi!), illetve méreganyagok. Ez utóbbiak származhatnak a környezetből vagy az élelmiszerekből is (permetszerek, adalékanyagok, a feldolgozási eljárás során keletkezett vegyületek). Ha a környezeti tényezők miatt túl sok szabadgyök képződik, akkor antioxidánsokra van szüksége a szervezetnek, hogy semlegesíteni tudja ezeket.

Allergia, autoimmun betegségek

A szabadgyökök mellett az allergiában vagy autoimmun betegségben szenvedő kutyáknak is szüksége lehet antioxidáns pótlásra. A szervezet immunrendszere egy kényes egyensúlyi rendszer, amely, ha felborul, kialakulhatnak ezek a betegségek. Ilyen esetben csak állatorvossal együttműködve, az ő tanácsait betartva kezeljük a kutyák C-vitaminnal vagy bármilyen más szerrel.

A kutya testében úgynevezett hízósejtek szolgálnak az immunrendszer első védelmi vonalaként. Amikor betolakodót érzékelnek, citokineket, hisztaminokat, granulocitákat és más anyagokat bocsátanak ki. Ezek lehetővé teszik, hogy a kutya szervezete meggyógyítsa a sérülést vagy fertőzést, amely az immunválaszt okozta.

Folytatjuk …

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogsnaturallymagazine.com/can-dogs-eat-oranges/; Kép: Photo by Mike González: https://www.pexels.com/photo/dog-on-yellow-background-16622820/ és Photo by KoolShooters : https://www.pexels.com/photo/brown-pomeranian-dog-7683643/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...