Saját KB bal
Saját KB jobb

C-vitamin – Mikor lehet rá szüksége a kutyának, és milyen természetes forrásai vannak? – 2. rész

Az előző rész folytatása

Amikor a kutya allergiás, a szervezete érzékeny bizonyos anyagokra. Például pollenekre, ételekre, fűre, porra stb. Ezt az anyagot a szervezete betolakodóként kezeli, és megpróbálja elpusztítani. Ez arra készteti a hízósejtjeit, hogy kémiai anyagokat szabadítsanak fel, mint ahogy a valós veszélyt jelentő betolakodók esetében. Az immunválasz azonban itt indokolatlan. A szervezet nincs valódi támadásnak kitéve, mégis úgy reagál, és ennek eredménye az allergiás tünetegyüttes. A C-vitamin egy allergiaellenes vitamin, amely stabilizálja a hízósejteket. Ez azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy felszabadítják ezeket a vegyi anyagokat, amikor nincs tényleges fenyegetés.

Stressz

Amikor egy kutya érzelmi vagy fizikai stresszt tapasztal, a szervezete a bevitt C-vitamint, valamint a B5 vitamint és cinket a stresszreakció kezelésére fordítja. Ezért ezeket elvonja más területektől, ahol szükség lenne rájuk a szervezet normál anyagcseréjének működéséhez. (Ahogy korábban írtuk, például, a vas vagy a kalcium képzéséhez vagy a mellékvesék működéséhez.) Ebben az esetben szintén nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitele lehet szükséges.

A kutyák fizikai és érzelmi stresszhelyzetet élhetnek meg túlzott testmozgás miatt (túlerőltetik magukat), de oltások, gyógyszerek vagy a rossz táplálkozás is okozhat stressz reakciót. Az ismeretlen környezet, utazás, költözés, új családtag érkezése, egy családtag vagy barát elvesztése pedig érzelmi stresszt okoz. A stressz nem minden kutyát visel meg azonos mértékben, de ha úgy érezzük, barátunk a szokásosnál stresszesebb, megfontolhatjuk a C-vitamin pótlását.

Étrendkiegészítők

Bizonyos étrendkiegészítők mellé is tanácsos C-vitamint adni. Ilyen például a lazacolaj vagy egyes ízületvédők.

Mik a C-vitamin természetes forrásai?

C-vitamin természetesen megtalálható a citrusfélékben és a zöld színű leveles zöldségekben. Egyéb antioxidáns hatású anyagokkal és más vitaminokkal, ásványi anyagokkal kombinálva van a teljes értékű növényi forrásokban. Ezek segítik a felszívódását, és a szervezet hatékonyabban tudja lebontani mint ha szintetikus készítményben vinnénk be. A citrom a kutyák számára nem a legmegfelelőbb forrás. Narancs és mandarin azonban kis mennyiségben (fél – 1 gerezd, testmérettől függően, naponta) fogyasztható. A csipkebogyó és a csipkebogyó por remek és könnyen adagolható C-vitamin forrás. Ha az antioxidáns pótlás a cél, akkor a rukkola, a petrezselyemzöld, a bazsalikom levél apróra vágva és az eledelre szórva jó választás lehet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogsnaturallymagazine.com/can-dogs-eat-oranges/; Kép: Photo by Mike González: https://www.pexels.com/photo/dog-on-yellow-background-16622820/ és Photo by KoolShooters : https://www.pexels.com/photo/brown-pomeranian-dog-7683643/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...