Saját KB bal
Saját KB jobb
Unsplash

Öt tipp, hogyan könnyítsd meg kutyád számára a költözést

A költözés nemcsak az embereknek stresszes és fárasztó, de a velünk együtt költöző kutyának vagy kutyáknak is okozhat bizonytalan napokat, túlzott izgalmat és feszültséget.

Megfelelő előkészülettel és egy kis idő ráfordítással azonban enyhíthetjük és megelőzhetjük a kutyára nehezedő nyomást, ami a költözés körüli felfordulással, változással és ismeretlennel jár. Időben kezdjük el tervezni a költözést, négylábú kedvenceikre is gondolva.

Már a csomagolásra, dobozolásra is készüljetek fel!

Jóval a tényleges dobozolás, pakolás előtt érdemes elővenni a csomagolóanyagokat és megmutatni kutyánknak. Dobozokat, fóliát, újságpapírt, mindent, amit használni fogtok a holmik összepakolásánál és csomagolásánál.  Ne a kutyus játékaival kezd a csomagolást, az ő cuccait hagyd utoljára. Az ágyát, táljait, kedvenc játékait ne tüntesd el napokkal a tényleges költözés előtt. Ezek biztonságot jelentenek a kutyus számára, még akkor is, ha körülötte felfordult minden.

A költözés napján inkább ne legyen otthon

Ha van rá mód, a költözés napján vigyázzon rá egy ismerős, vagy ha van bejáratott kutyapanziótok, hagyjátok ott erre a napra, vagy napokra. Ha ez valamiért nem megoldható, akkor érdemes a költöztető csapat tagjai közül kijelölni valakit arra, hogy vigyázzon a kutyára. Nemcsak arra kell ügyelni, hogy ne szökjön ki az ajtón, vagy a kapun, vagy ne legyen „láb alatt” és ne sérüljön meg. Arra is ügyelni kell, hogy nyugodtan, kényelmesen érezze magát. Ha pedig a felfordulás a tetőfokára hág, akkor el lehet menni vele egy kicsit sétálni.

Az új otthon

Mielőtt nekiállsz kipakolni a dobozokból, vidd el a kutyádat egy nagy körre a környéken. A séta nem csak fizikailag fárasztja le, de a sok új illat, a szaglászás, a rengeteg újdonság, amivel először találkozik, mentálisan is lemeríti majd. Így te nyugodtabban fogsz tudni kipakolni. Az új lakásban először a kutya cuccait csomagold ki, az ágyát helyezd egy biztonságos helyre, ahol nyugodtan pihenhet.

Az új otthon felfedezése

Hagyd, hogy a kutyus magától fedezze fel az új otthonotokat, közben pedig adj neki sok-sok pozitív megerősítést. Természetesen addig, amíg egymás hegyén-hátán vannak a dobozok és a bútorok, ne engedd közéjük a kutyust, mert az balesetveszélyes lehet. Érzékenyebb kutyáknál pedig egy első rossz, félelmetes tapasztalat az új helyen, akár mély nyomot is hagyhat.

A rutin a régi

Amilyen hamar csak lehet, térjetek vissza a napirendhez, a séták és az etetés ideje ne boruljon fel. Ha van rá mód, vegyél ki pár nap szabadságot, hogy együtt szokjátok meg az új helyzetet és az új környeztet. Ez sokat segít abban, hogy biztonságban érezze magát a kutyánk és pár nap után már egyedül lehessen hagyni az új otthonában. 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellnesmagazine

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...