Saját KB bal
Saját KB jobb

A szaglászás előnyei röviden

Ami nekünk a látás, az kutyánknak a szaglás. Tőlünk eltérően a kutyák nem elsősorban vizuális, hanem olfaktorikus úton tapasztalják meg a körülöttük lévő világot. Nem a szemeiken, hanem az orrukon – illetve az abban elhelyezkedő kifinomult szaglóreceptorokon – keresztül érkezik hozzájuk az információ nagy része. Emellett természetesen a többi érzékszervüket is használják, és kell is ezekkel foglalkozni, ezeket stimulálni. Azonban a szaglás, a szaglászás szerepe a mindennapokban talán nagyobb figyelmet érdemelne.

A szaglászás előnyei:

Ahogy fentebb is említettük, a kutyák a szaglás révén tudják a legtöbb információt szerezni és feldolgozni a körülöttük lévő világról. Kutatások utalnak rá, hogy a szagok révén érzékelik az eltelt időt. Például nyomkövetés során a szag erőssége alapján tudják eldönteni, hogy merre haladt a célszemély. Ha egy kutyát a nyom közepére viszünk, tudja, melyik irányba induljon, azaz, merre élénkebb a szag, tehát melyik az időben frissebb nyom. Ez egyrészt irigylésre méltó, másrészt remek agymunka, amelyre érdemes teret hagyni séta közben is.

A lassú séta, szagséta, szaglászás vagy sniffari lehetőséget nyújt a kutyáknak erre. Közben pedig nekünk arra, hogy megfigyeljük őket. Merre néznek, hogyan szagolnak, vajon mit vette észre, stb?

A szaglászás mentális stimuláció, tehát egy lassú sétán nem csak a fizikai „fárasztás”, de a mentális is teljesül. A szaglászásnak egyébként fizikai hatásai is vannak: a kutya elmerül benne, és ez az emberi „flow” élményhez hasonlóan megnyugtatja a szívverést és csökkenti a stresszt.

Így a szaglászás hozzájárulhat a stressz, a belső feszültségek oldásához. Ezzel jó hatással lehet bizonyos stresszel összefüggő viselkedések javulásához, illetve segíthet, hogy a megfelelő ösztönök megélése révén a kutyánk nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb legyen.

Adjunk tehát rendszeresen teret a lassú sétáknak. Iktassunk be új helyeket, menjünk ki a természetbe, és engedjük, hogy kutyánk szabadon megélhesse az őt körülvevő világot.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.familydisasterdogs.com/2021/10/the-dogs-nose-knows.html; Alexandra Horowitz: Being a Dog; Kép: https://www.pexels.com/photo/adorable-animal-breed-canine-260600/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...