Saját KB bal
Saját KB jobb

A bélmikrobiom – a velünk élő szövetséges

A kutyák táplálkozása a kőkorszak óta jelentősen megváltozott. A velünk társállatként élő házikutya egy, mára kihalt ősfarkas háziasításával jött létre, mintegy 10000–100000 évvel ezelőtt.

A kőkorszakban élő őskutya táplálkozásához a jelenleg élő rokon fajok közül leginkább az afrikai és ázsiai vadkutyák és a farkasok étrendje hasonlít leginkább, ezek a ragadozók ritkán esznek húson kívül mást. Mára azonban  az emberekhez hasonlóan  a kutyák étrendje is jelentősen megváltozott, jelentősen megnőtt a feldolgozott ipari módon előállított táplálékok aránya.

mikrobiom

A törzsfejlődés során a kutya-mikrobiom is folyamatosan változott:

A bélmikrobiom szinte egy önnálló szervnek tekinthető, mely  a gazdaszervezet számos működését támogató funkcióval rendelkezik (pl. immunrendszer, kognitív funkciók, esszenciális tápanyagok előállítása).

Az evolúció során a mikrobiom a táplálkozás változásával, az elfogyasztott eleség eredetének, minőségének megfelelően változott és változik ma is.  A mikrobiomot alkotó hasznos mikróbák  a gazdaszervezethez, annak igényeihez nagymértékben alkalmazkodott  baktériumokból állnak, tehát az emberi, esetleg baromfi eredetü fajok kevésbé hasznosak a kutyák számára, mint azok amelyek a kutyákból származnak. A kutya mikrobiomban levő fajok közül a  legfontosabbak a laktobacillusok, melyek az emésztőrendszer szinte minden pontján nagy létszámban megtalálhatóak.

 

Szerző: Dr. Potsubay Péter

 

(Kutyabarát.hu)

Index kép: unsplash.com

 

mikrobiom

Kérjen ingyenes termékmintát állatorvosától!

További információ:

Telefon: +3630 650 0650

E-mail: [email protected]

Facebook

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...