Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért nedves a kutyák orra? – És mi köze ennek Noé bárkájához? (Mese)

Történt egyszer, hogy Isten megharagudott az emberekre, akiknek a gonoszsága elviselhetetlenné vált. Isten megbánta, hogy megteremtette az embert, és úgy döntött, hogy vízözönt küld a Földre, hogy azzal tisztítsa meg az emberi gonoszságtól és erőszakosságtól. Egyedül Noé talált kegyelmet Isten előtt. Neki megengedte az Úr, hogy bárkát építsen, és családjával és az állatokkal együtt megmeneküljön a pusztulástól. De mi köze a bibliai történetnek a kutyák nedves orrához?

A történet szerint, Noé és családja, illetve a Föld minden állatfajából egy nőstény és egy hím kapott helyet a bárkán. Nyilván a kutyák sem maradtak le, hiszen már akkor is az ember társául szegődtek. Majd elkezdődött az özönvíz, és akkora eső zúdult a földre, amely ellepte még a legmagasabb hegycsúcsokat is, úgy, hogy nem maradt szárazföld. Noé és a bárka többi utasa biztonságban volt, hiszen, ahogy a víz emelkedett, úgy vitte a hátán a bárkát. Teltek a napok, és a bárka ringatózott a vízen, és úgy tűnt, minden rendben van. Azonban a hajó oldala a vízfelszín alatti sziklának ütközött, és léket kapott. A vadállatok elzárva utaztak, hogy ne tegyenek kárt egymásban, Noé és a családja pedig a velük való rengeteg teendőt látta el. Így senki sem vette észre, hogy baj történt. Kivéve, a kutyákat, akik szabadon szaladgáltak a bárkán, hiszen már akkor is az ember barátai voltak.

Amint észrevették, hogy a léken szivárog be a víz, az egyikük az orrát a repedésbe nyomva eltömítette a nyílást. A másikuk pedig szaladt, és riasztotta az embereket. A kutyák gyors közbenjárásának köszönhetően Noé és a családja, valamint az állatok mind épségben megúszták a balesetet. Isten látta, hogy a kutya milyen hűséges és önfeláldozó barát, és megmentette Noét, a családját és az állatokat. Ezért így szólt a kutyához: „Ezentúl legyen az orrod mindig nedves és csillogó, hogy emlékeztesse az embereket, hogy milyen hűséges és igaz barátjuk vagy.” Így történt, hogy a kutyák orra nedves és csillogó lett, és azóta is számíthatnak rájuk az emberek.


Forrás: az eredeti elbeszélést Kenneth C. Stevens skót költő foglalta írásba Why Dogs Have Wet Noses c. könyvében, a fenti cikket Stanley Coren átdolgozása alapján fordítottuk. Kép: Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-dog-nose-on-blue-background-5993645/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...